Ruslands ambassade var dybt involveret i spionage mod universitet og nordjysk virksomhed

Spionageramt virksomhed i Aalborg udvikler teknologi, der kan bruges militært.

Hidtil hemmeligholdt liste afslører, hvad Rusland ønsker at spionere imod i Danmark. (Foto: © Fotocollage med originalfoto af Jens Nørgaard Larsen)

En russisk forsker sidder fængslet i Danmark i en hidtil mørklagt sag, hvor han er dømt for at have spioneret mod Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og den nordjyske virksomhed SerEnergy.

DR kan nu afsløre, at forskeren udleverede stjålne oplysninger og tekniske komponenter til en efterretningsofficer, der var udstationeret som diplomat på Ruslands ambassade i København.

Aftageren af oplysningerne var den 47-årige Timur Rasulov, som officielt havde titel af førstesekretær.

Men DR har set dokumentation for, at han i virkeligheden var spion udsendt af den russiske udenrigsefterretningstjeneste, SVR.

- Det er en alvorlig sag, som viser, at der er en spionagetrussel rettet mod store dele af det danske samfund. En russisk statsborger har spioneret for at indhente oplysninger om førende dansk forskning og teknologi, siger kontraspionagechef Anders Henriksen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Afsløringerne om den hidtil mørklagte sag bringes i forbindelse med dokumentar- og podcastserien 'Skyggekrigen', hvor DR, NRK, SVT og Yle undersøger Ruslands hemmelige operationer i Norden.

  • Her ses føringsofficeren Timur Rasulov (t.v.) og forskeren Alexey Nikiforov (t.h.) i november 2019. Billedet er fra et overvågningskamera uden for Magasin i Lyngby. (© Nedklassificeret foto fra PET)
  • Dette billede fra sagen er fra et overvågningskamera på forretningen Johannes Fog i Lyngby. (© Nedklassificeret foto fra PET)
  • Her ses føringsofficeren (t.v.) og Alexey Nikiforov (t.h.) i juni 2020 på restauranten Letz Sushi i Lyngby. (© Nedklassificeret foto fra PET)
  • Under ransagningen hos Alexey Nikiforov blev denne kasse fundet. Øverst lå noget emballage. (© Nedklassificeret foto fra PET)
  • Under emballagen i papkassen hos Alexey Nikiforov lå adskillige kuverter. (© Nedklassificeret foto fra PET)
  • Indholdet i konvolutterne var amerikanske dollars, som Alexey Nikiforov ifølge sagens oplysninger havde modtaget fra den russiske efterretningstjeneste. (© Nedklassificeret foto fra PET)
1 / 6

Teknologi kan bruges militært

SerEnergy i Aalborg, som spionagen ramte, udvikler brændselsceller, der kan bruges til grøn omstilling.

Men ifølge DR’s kilder kan virksomhedens teknologi også bruges militært i for eksempel droner.

Brændselsceller udvikler nemlig ikke lige så meget varme som traditionelle forbrændingsmotorer og er derfor sværere at ramme med varmesøgende missiler.

- Her er der en virksomhed, som mister rigtig meget viden, som nu kan tilgå konkurrenter i lande, der formentlig vil have relativt let ved at kopiere et produkt, de måske har investeret flere års arbejde i, siger Jørgen Christensen, der er teknologidirektør ved Green Power Denmark, som er en interesseorganisation for dansk elproduktion.

SerEnergy – der siden har skiftet navn til Advent Technologies – har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Fakta: Den nordjyske virksomheds teknologi

  • Advent Technologies udvikler brændselsceller, som forvandler det flydende stof metanol til strøm.

  • Strømmen kan bruges som energi og fremdriftsmiddel i for eksempel biler og droner.

  • I processen udvikles mindre kuldioxid end ved forbrænding af benzin. Samtidig udvikles der mindre varme i processen end ved traditionelle motorer i biler og fly.

  • Dermed er den såkaldte "termiske signatur" mindre, hvilket ifølge DR's kilder gør teknologien interessant i militære sammenhænge.

Billeder giver indblik i efterforskningen

DR har fået adgang til billeder fra PET's efterforskning af sagen. Billederne er ikke længere klassificerede, men har aldrig tidligere været offentliggjort.

På billederne ser man blandt andet forskeren, den 38-årige Alexey Nikiforov, og den russiske efterretningsofficer sidde sammen på en sushirestaurant i Lyngby.

Ifølge DR's oplysninger var Timur Rasulov såkaldt føringsofficer for den russiske forsker.

Det vil sige, at han har ført Alexey Nikiforov som en menneskelig kilde og brugt ham til at indhente oplysninger, som forskeren ikke måtte videregive.

Et andet af billederne fra efterforskningen viser ifølge PET en håndskrevet liste, som forskeren har fået af sin føringsofficer.

Nogle af punkterne på listen er blevet streget over, før DR har fået adgang til billedet.

Men listen giver ikke desto mindre et sjældent indblik i, hvad SVR – og dermed Rusland – ønsker at spionere mod i Danmark:

Energisikkerhed, kemiske strømkilder, radarer, robotter, arktisk overvågning og grøn energi.

Pas udstedt af efterretningstjeneste

DR har også fået adgang til Timur Rasulovs pasoplysninger gennem researchorganisationen Dossier Center, der råder over flere hundrede lækkede russiske databaser.

Oplysningerne fra Dossier Center viser, at Timur Rasulov har fået sit pas udstedt af enhed 33949 i udenrigsefterretningstjenesten SVR.

Anders Henriksen fra PET bekræfter, at Rusland har haft efterretningsofficerer fra SVR udstationeret på ambassaden i København.

Her har de ifølge kontraspionagechefen haft til opgave at hverve kilder med adgang til oplysninger om blandt andet grøn teknologi og energiomstilling, hvilket vil sige nogle af de forskningsmæssige spørgsmål, der i øjeblikket optager forskere over hele verden.

- De har været i Danmark for at indhente på konkrete spørgsmål om dansk teknologi og videnskab, som de så har sendt tilbage til Moskva, siger kontraspionagechefen.

Han bekræfter også, at Rusland spionerer mod teknologi, der kan bruges af militæret.

- Rusland har behov for vestlig teknologi for at opretholde deres militære kapacitet, siger Anders Henriksen.

Fakta: Hvad er SVR?

  • Ruslands udenrigsefterretningstjeneste, SVR, blev dannet i 1991 efter Sovjetunionens sammenbrud.

  • SVR's fokus er efterretninger og spionage uden for Rusland, og tjenesten har forskellige linjer, som blandt andet spionerer mod andre landes udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger, førende forskning og teknologi.

Havde boet i Danmark i mange år

Forskeren Alexey Nikiforov arbejdede for den nordjyske virksomhed fra 2019 og frem til sin anholdelse godt et år efter.

Men han har været i Danmark helt siden 2008 og var først ansat i en ph.d.-stilling på DTU, som han i samme sag er dømt for at have spioneret mod.

Jørgen Christensen fra interesseorganisationen Green Power Denmark påpeger, at virksomheder har stort fokus på ikke at miste vital viden, når nøglemedarbejdere skifter til konkurrerende virksomheder, men at det kan være sværere at gardere sig, når efterretningstjenester er involveret.

- Her er det en person, som har været her i Danmark, taget en ph.d.-uddannelse og er blevet kendt i det danske forskningsmiljø. Som sikkert har udført et fint stykke arbejde og lige pludselig begynder at dele viden med en føringsofficer, siger han.

Alexey Nikiforov blev ved Retten i Aalborg fundet skyldig i sagen, og i november 2021 stadfæstede Vestre Landsret dommen på de tre års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig med henvisning til "omfattende og systematisk spionage".

Alexey Nikiforov har via sin advokat afvist at stille op til interview med DR. Han har gennem hele sagen nægtet sig skyldig.

DR har forelagt oplysningerne om spionagesagen for den russiske ambassade i København.

Ambassaden har ikke besvaret DR’s henvendelser.