Ruslands ambassadør udtaler sig for første gang om flådeskibes mørklagte operationer

Ambassadør Vladimir Barbin mener ikke, at russisk flådeskib har foretaget sig noget ulovligt omkring Nord Stream kablerne i Østersøen.

Ambassadør Vladimir Barbin i det sorte jakkesæt mødte op på Den Russiske Kirkegård i Allinge i anledning af 9. maj – den russiske helligdag for at markere sejren i Anden Verdenskrig. Han havde følgeskab af flere folk fra den russiske ambassade. (Foto: © Iben Mortensen DR Bornholm)

Ambassadør Vladimir Barbin mødte tidligere i dag op på den russiske kirkegård i Allinge på Bornholm i anledning af den 9. maj – den russiske helligdag for at markere sejren i Anden Verdenskrig.

Selvom det ikke var for at svare på spørgsmål om DRs afsløringer i dokumentar- og podcastserien Skyggekrigen, at ambassadøren var mødt op, var pressen mødt op for at spørge ind til sagen.

Ambassadøren ved det sovjetiske monument sammen med en delegation fra Den Russiske ambassade. (Foto: © Iben Mortensen DR Bornholm)

Først ankom en bil på diplomatplader med tre russisktalende passagerer. Og 20 minutter efter kom ambassadør Vladimir Barbin så rullende, selv siddende bag rattet.

Efter ham kom endnu en bil med en mand iført uniform med medaljer på det meste af brystet, en kvinde og en dreng. Ingen af dem ville fortælle, hvem de var.

De fremmødte lagde blomster ved det sovjetiske monument og gik derefter hen til kirkegårdens graver, Peter Raith, for at takke ham for at holde mindesmærket rent.

Herefter fik pressen en kort mulighed for at stille spørgsmål til ambassadøren om russiske skibes mørklagte operationer ved Nord Stream-rørledningerne.

'Det er bare beskyldninger'

Et russisk militærprogram er ifølge efterretningstjenester og eksperter nemlig netop nu i gang med at kortlægge havvindmølleparker, gasrørledninger og strøm- og internetkabler i farvandene omkring Danmark, Norge, Finland og Sverige.

Det afslører den nye dokumentarserie ”Skyggekrigen”, som DR har lavet i samarbejde med tv-stationerne NRK i Norge, SVT i Sverige og Yle i Finland.

I fællesskab har medierne kortlagt russisk flådeaktivitet med kapacitet til at udføre undervandsoperationer i måneder og dage op til sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne i umiddelbar nærhed af de nordlige eksplosionssteder.

Og indtil nu er det ikke lykkedes DR at få et interview med den russiske ambassadør Vladimir Barbin om afsløringerne trods adskillelige henvendelser.

Hvorfor lavede russiske flådeskibe mørklagte operationer ved de senere Nord Stream sprængningssteder i juni og september?

- I det samme område var der også mange natoskibe, der lavede undervandsøvelser, så det er bare beskyldninger.

Undervandsøvelserne, som ambassadøren refererer til, er Baltops-øvelsen i juni, hvor over 45 skibe fra 14 NATO-lande trænede sammen i Østersøen. Ifølge DRs research foregik flådeøvelsen så langt fra Nord Stream-eksplosionerne, at eksperter ikke ser det som en hindring for, at russerne kan have udført en mission.

I videoen kan du se den russiske ambassadør Vladimir Barbin svare på DRs spørgsmål på vej ud til sin bil:

Før krigen i Ukraine plejede besøget at blive markeret med klokker på kirkegården, og bornholmerne plejer at kunne se en kortege af diplomatbiler og russere i uniform i dagene omkring den 9. maj.

Men det var en ambassadør i hast, der tydligvis ikke var meget for at svare på spørgsmål.

På de 10 minutter ambassadøren var på besøg nåede han lige akkurat at svare på, hvad havforskningsskibet Admiral Vladimirsky lavede med bevæbnede vagter ombord, da det sejlede rundt til europæiske vindmølleparker.

- Dette skib har ikke brudt nogle regler i forhold til navigation. Det har været fuldstændig ifølge bogen, siger han.

Ifølge DR’s kilder bruges det også til efterretningsarbejde.