Russisk vrede mod DR's 'Skyggekrigen': 'Hvor er fakta?'

DR afviser kritikken og efterspørger i stedet svar.

Talsperson for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova, roser ikke ligefrem dokumentarserien 'Skyggekrigen', som kan ses på DRTV. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Ritzau Scanpix)

Dokumentar- og podcastserien 'Skyggekrigen' har vist sig - præcis som Rusland havde mistanke om - at være en koordineret smædekampagne med det formål at svine Rusland til - forklædt som "objektiv journalistik".

Sådan lyder det i en længere udtalelse fra Maria Zakharova, der er talsperson for det russiske udenrigsministerium.

- Dette er baseret på en historie, der længe har været udnyttet, og som gentagne gange er blevet brugt til at skabe offentlig frygt for vores land - de russiske diplomater, videnskabsmænd og søfolks "spionageaktiviteter", lyder det blandt andet fra hende.

- Med sådanne provokationer nærmer ophavsmændene sig det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage, når det kommer til forholdet til vores land, skriver hun også.

'Skyggekrigen' er en fælles nordisk dokumentarserie i tre afsnit, hvor journalister fra de fire public service-stationer i Norden, Yle, SVT, NRK og DR, undersøger, hvordan Rusland fører hybridkrig i de nordiske lande.

Serien afslører blandt andet, at det russiske fartøj "Admiral Vladimirsky" med bevæbnet besætning sejler rundt i blandt andet dansk farvand med slukket AIS-signal, så skibets placering ikke blev delt.

Efterretningstjenester og eksperter mener, at skibet kortlægger havvindmølleparker, gasrørledninger samt strøm- og internetkabler i blandt andet de nordiske landes farvande.

Desuden er det kommet frem, at medierne i det seneste år har fundet 50 russiske skibe, som ifølge eksperter gennem de seneste ti år har sejlet på mistænkeligvis og derfor kan være brugt til spionage.

DR afviser kritikken

Chefredaktøren i DR Nyheder, Thomas Falbe, står fuldstændig på mål for det, DR har bragt i både podcast og på tv.

- Kremls talsperson, Maria Zakharova, indikerer endnu engang, at dokumentarserien 'Skyggekrigen' er udtryk for en kampagne mod Rusland og initieret og kontrolleret af danske myndigheder. Det er ikke tilfældet, lyder det fra Falbe, der fortsætter:

- DR opererer, helt som vores søsterorganisationer NRK, SVT og Yle helt uafhængigt af politiske interesser. Som det er gængs praksis i et demokrati med en fri og kritisk presse. Vi har fremlagt en række konkrete forhold, baseret på faktuel dokumentation, som vi mener offentligheden bør have kendskab til. Det er vores opgave som publicister.

'Næste skridt må være, at trækfugle bliver anerkendt som spioner'

Men dokumentaren giver kun russiske Maria Zakharova anledning til at vente på, at de trækfugle, der flyver fra land til land, også bliver anerkendt som spioner i Nordeuropa, skriver hun blandt andet i sin udtalelse.

- Jeg tror, det er næste skridt. Jeg ved ikke, hvem der først vil blive anerkendt som spioner: Fugle eller fisk.

Trods den lange udtalelse understreger Zakharova, at der "ikke er nogen grund til at kommentere i detaljer på disse lavmælte løgnhistorier", som hun og Rusland desuden er sikre på, der vil komme mange flere af.

- Alt dette - selv ved en overfladisk undersøgelse - er tydeligvis inspireret af myndighederne og efterretningstjenesterne i disse lande og deres håndlangere, lyder det.

- Deres mål er at opretholde billedet af Rusland som en fjende og retfærdiggøre deres støtte til det kriminelle regime i Kiyv med alle mulige midler, fortsætter udtalelsen.

Rusland efterspørger fakta - DR efterspørger svar

I starten af maj kunne DR i samarbejde med de tre andre nordiske medier bag Skyggekrigen fortælle, hvordan russiske flådeskibe med kapacitet til at udføre undervandsoperationer i måneder og dage op til sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne var i umiddelbar nærhed af de nordlige eksplosionssteder.

Det afslører opsnappet radiokommunikation fra den russiske flåde. Skibene opholdt sig i området omkring de senere eksplosionssteder i flere timer og i et tilfælde i tæt på et døgn.

Men når nordiske medier - heriblandt DR - fortæller de historier, så efterspørger den russiske talsmand fakta.

- Uden at der foreligger nogen fakta eller beviser, hævdes det, at russiske fartøjer var involveret i sabotagen af Nord Streams. Hvor er fakta? Man kan bare sætte en journalist ind i billedet, skrive en tekst til ham og bede ham sige, at de er skyldige, og så er alt andet ligegyldigt.

Samtidig beskylder hun myndighederne i Tyskland, Danmark, Sverige og andre vestlige lande for at forhindre en international undersøgelse af, hvad der skete omkring de sprængninger - og dermed dækker myndighederne over "dem, der bestilte og udførte dette terrorangreb".

Men også det, afviser DR Nyheders chefredaktør.

- Jeg vil i stedet opfordre Maria Zakharova til at svare på de konkrete spørgsmål, der bliver rejst i 'Skyggekrigen', eksempelvis: Hvad var årsagen til, at russiske flådefartøjer som Sibiryakov og SB-123 m.fl. i juni og september 2022 opererede direkte ovenpå de senere sprængningssteder på Nord Stream rørledningerne?

Du kan se hele dokumentaren via linket herunder.

Skyggekrigen