Samsam-sagen er nu landet på Udenrigsministeriets bord

Nye oplysninger i Samsam-sagen sætter spørgsmålstegn ved terrordom i Spanien, mener advokat Erbil Kaya.

Ahmed Samsam i retten. Han blev i 2018 dømt for at have tilsluttet sig en terrororganisation blandt andet på rejser til Syrien i årene 2012-2014. (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix)

Der er kommet så mange nye oplysninger frem i sagen om Ahmed Samsams påståede samarbejde med de danske efterretningstjenester, at det kan have betydning for Samsams terrordom.

Det mener advokat Erbil Kaya, der repræsenterer Ahmed Samsam.

Advokaten har derfor bedt Udenrigsministeriet om hjælp til at afsøge, hvad der kan gøres i Spanien.

DR har fået udleveret brevet, som er en hasteanmodning til den danske ambassade i Madrid.

Erbil Kaya vil særligt have undersøgt, om de nye oplysninger er nok til at få straffesagen fra 2018 genoptaget i Spanien og til at få Ahmed Samsams afsoning sat på pause.

- Jeg har som dansk advokat hverken fuldmagt til at kunne operere i Spanien eller kendskab til at vurdere, hvor meget eller lidt der skal til at genoptage en sag efter spansk ret, siger Erbil Kaya.

Ahmed Samsam afonser lige nu en dom på seks års fængsel.

Forligsforhandlinger og mulig fejl i dom

Herhjemme sagsøgte Erbil Kaya på vegne af sin klient i december 2021 efterretningstjenesterne PET og FE for at få dem til at anerkende, at Ahmed Samsam rejste til i Syrien på vegne af de to efterretningstjenester.

Den civile sag skal for retten til august i år.

Erbil Kaya har tidligere fortalt til DR, at han ville afvente udfaldet af den sagen i Danmark, før han med sin klient ville forsøge at få sagen genoptaget i Spanien.

Men i brevet til Udenrigsministeriet fremlægger advokaten nu en række argumenter for, hvorfor han mener, at de spanske myndigheder allerede nu bør tage stilling til, om skal skal gå om.

Blandt andet henviser Kaya til, at Samsams tidligere advokat Thomas Brædder var i forligsforhandlinger med efterretningstjenesterne om en økonomisk kompensation til Samsam, og at meget tyder på, at en spansk domstol har fået forkerte oplysninger om den gruppe i Syrien, som Samsam kæmpede for.

Advokaten peger også på, at Samsam i fængslet har udpeget en tidligere PET-ansat som sin kildefører over for DR.

- Uanset den civile sag så mener vi, at Udenrigsministeriet har pligt til at yde bistand til en dansk statsborger, der er kommet i klemme i et andet land, siger Erbil Kaya.

Ministerium yder ikke juridisk bistand

Han forventer, at Udenrigsministeriet vil indkalde ham til møde om sagen.

- Oplysningerne om mulige fejl i efterforskningen og detaljer om arbejdet med tjenesterne ville i vores øjne have stillet sagen anderledes for Ahmed Samsam. Det gør til sammen, at man kan sætte spørgsmålstegn ved, om den her dom er rigtig, siger Erbil Kaya.

I den civile retssag bliver PET og FE repræsenteret af Kammeradvokaten, som mener, at tjenesterne ikke har pligt til at fortælle om et eventuelt samarbejde:

- Dertil kommer, at de spanske domstole har dømt sagsøgeren (Samsam, red.) efter spansk ret og udtrykkeligt afvist relevansen af sagsøgerens påståede samarbejde med PET og FE, lyder det.

Udenrigsministeriet skriver i en mail, at man 'ikke yder konkret juridisk bistand i konsulære sager':

- I konkrete sager henviser vi borgere til at tage kontakt til relevante lokale myndigheder, for eksempel gennem en lokal advokat, lyder det fra ministeriet.

- Det gælder også i forbindelse med spørgsmål om eventuel genoptagelse af retssager i andre lande.

Ahmed Samsam afsoner sin terrordom i Enner Mark Fængsel ved Horsens.

Det skal han gøre frem til november i år.