Mogens Glistrup er død

Tirsdag aften sluttede et langt, omblæst liv for stifteren af Fremskridtspartiet. Mogens Glistrup var på mange måder en ener. Med hans død er en politisk skæbne afsluttet, der ikke har sin lige i dansk politik. Han blev 82 år.

Mogens Glistrup blev 82 år. (© Scanpix)

Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, døde tirsdag aften. Det oplyser Lene Glistrup til Ritzau. Mogens Glistrup blev 82 år.

Glistrup stiftede Fremskridtspartiet i 1972. Ved valget i 1973 kom Fremskridtspartiet i Folketinget med 28 mandater og et program, der var en blanding af provokation og protest. Med kampen mod skatten og papirnusseriet som omdrejningspunktet.

Skattekamp

Sideløbende med det politiske arbejde, kæmpede Mogens Glistrup år efter år en omfangsrig og bitter kamp mod myndighederne om det skattecirkus, som han havde bygget op.

Før sin entre på den politiske scene satte han sindene i kog, da han i et TV-program afslørede, at han ikke betalte skat, trods sine store indtægter som ejer af én af landets største advokatvirksomheder.

Han blev i 1983 i Højesteret idømt tre års fængsel for groft skattesvig.

Kamp mod indvandring

Mens Glistrup afsonede i Horserød, greb Pia Kjærsgaard magten i Fremskridtspartiet.

Glistrups nye parti hed Trivselspartiet, men det blev aldrig til noget. I stedet kunne Glistrup nogle år senere indtage Fremskridtspartiet igen - nu med kampen mod de muslimske indvandrere øverst på dagsordenen.

Men hans tone var så skinger, at partiets folketingsgruppe til sidt forlod Fremskridtspartiet. Ved valget i 2001 stod Glistrup så igen i spidsen for et parti - men kun 19.000 danskere satte kryds ved liste Z, da Mogens Glistrup for sidste gang mødte vælgerne.

Han blev flere gange dømt for racistiske ytringer og måtte atter vende tilbage til fængslet i 2003.

Med Mogens Glistrups død tirsdag er en politisk skæbne afsluttet, der ikke har sin lige i dansk politik.

DR1 i aften: Flemming Lyngses tv-portræt af Mogens og Lene Glistrup tegner et anderledes billede af disse mennesker, som har viet deres liv til en sag. Filmen følger en dagligdag i deres hjem - med kig tilbage i tv-arkiverne. Se udsendelse kl. 23:15.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5327d04b6187a21a38d5942d