Mogens Jensen: Apple har ikke fået særaftale

Den daværende handelsminister afviser, at der er indgået en særlig aftale med Apple for at lokke dem til landet.

Blev der ydet særbehandling til Apple for at få it-kæmpen til at investere 6, 3 milliarder kroner i et datacenter i Foulum nær Viborg? (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Jeg forstår jeres behov for en hurtig skatteafgørelse, og jeg anerkender vigtigheden af jeres potentielle investering.

Sådan skrev den daværende handelsminister Morgens Jensen d. 11. oktober sidste år i et svar til Apple.

Det fremgår af et af mange dokumenter fra sagen, som DR Nyheder har fået indsigt i.

Præstigeprojekt for Danmark

DR Nyheder har gennemgået 1.743 dokumenter fra sagen, der viser, at favorable skatteløsninger og lave afgifter på el var helt afgørende for Apples valg af Danmark.

Mogens Jensen skriver også i brevet, at det er skattemyndighederne og ikke ministeren selv, der kan afgøre skattesager, men han tilføjer i brevet, at han stadig håber, at Apple vælger Danmark.

- Det viser, at det var et prestigeprojekt at få Apple til Danmark, siger Helene Dyrhauge, adjunkt ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet.

Men når virksomheder har så direkte adgang til ministrene, rejser det et relevant spørgsmål, siger hun:

- Hvor meget har regeringen gjort for at bøje sig for at få Apple til Danmark, siger Helene Dyrhauge.

Ingen særlig pakke

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil vide, om Apple har fået særaftaler i forhold til skat og afgifter for at etablere sig og dermed skabe arbejdspladser i Danmark.

Men Apple har ikke fået særaftaler, lyder det fra daværende handelsminister Mogens Jensen.

- Der er ikke blevet ændret nogen ting i vores lovgivning specielt til Apple. De har ikke fået nogen særlig pakke. Men vi forsøger at servicere dem så godt som muligt. Og det stiller jeg også gerne op til som minister, for det er vigtigt for Danmark, siger Morgens Hensen til DR Nyheder.