Mona låner penge ud om dagen og slukker ildebrande om aftenen

Flere kvinder bliver brandmænd. 39-årig bankrådgiver fra Ejby er en af dem.

- Jeg har nogle børn, som engang imellem godt kan sige: Hvor er det træls, at mor er brandmand, siger Mona Bülow. (© PRIVATFOTO)

Om dagen sidder hun bag skrivebordet og holder møder med sine bankkunder.

Men når byen sover, og brandalarmen går, rykker 39-årige Mona Bülow ud.

- Jeg kan huske første gang, hvor jeg skulle røgdykke. Det var til en skorstensbrand i frostvejr, hvor taget på huset var helt vildt glat, fortæller hun.

Mona er deltidsansat brandmand, og arbejder i dagtimerne som bankrådgiver.

DR fanger hende, mens hun sidder på kontoret i banken.

- Jeg skal først på brandøvelse senere, lige nu sidder jeg i Nordea. Det er først klokken 19, at jeg skal af sted, fortæller hun.

Flere kvinder med flaske og hjelm

Siden årtusindeskiftet har den 39-årige bankrådgiver og mor til to som eneste kvindelige brandmand været på vagt med brandhjelm og røgdykkerflasker i Ejby og omegn.

- I de første par måneder, jeg var ansat, kunne mændene godt tænke, om det nu også kunne passe, at der skulle være en pige i deres lille samfund. Men det ændrede sig hurtigt, siger Mona Bülow.

Hun er del af en voksende gruppe af kvinder, der vælger at blive brandmænd. I perioden fra 1980 til 2014 er antallet af nyansatte kvinder i de forskellige brandkorps landet over steget fra 6 til 79.

Det viser nye tal, som er udarbejdet i forbindelse med forskningsprojektet EPIBRAND, der er en undersøgelse af danske brandmænd, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse er i gang med.

- Det er en lille by, vi bor i, så ens kollegaer bliver også ens venner. Vi ses også på andre tidspunkter. Min mand er også brandmand, fortæller Mona Bülow om sammenholdet brandmændene imellem i lokalsamfundet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Værst når ulykker rammer børn

Når Mona Bülow har fri fra sit bankjob, kan hun i princippet blive kaldt ud som brandmand til hvad som helst - når som helst.

- Det er jo ikke kun at komme ud og slukke ildebrande. Du har også mange andre opgaver. Vi er også ude ved kemikalieuheld og forurening. Og vi er også ude og klippe folk ud af biler ved trafikulykker, siger hun.

Spørger man hende, hvad det værste er, hun kan komme ud for som brandmand, falder svaret prompte.

- Det er, når børn bliver involveret i en dødsulykke. Det er jo sjældent dem, der er skyld i det, og det er dem, som vi allesammen i samfundet ønsker at beskytte, siger hun.

Når Mona og hendes kollegaer i brandkorpset har været ude til voldsomme brande eller ulykker, samles de derfor altid efterfølgende på brandstationen.

- Vi forlader ikke stationen, før vi har snakket om det. Og hvis der er nogen, der observerer, at der er en, der måske kunne trænge til noget hjælp, men ikke selv kan indse det, så har vi også en løsning på det, siger hun og henviser til, at brandmændene så kan få professionel psykologhjælp.

Tæt på to gange

Det er heller ikke et ufarligt job at være brandmand, fortæller hun. For Mona Bülow har det været tæt på at gå galt to gange.

Den ene gang røg hendes ene fod gennem et loft i et hus, mens hun var fuldt udrustet med tungt røgdykkerudstyr.

Den anden gang måtte hun sammen med en kollega springe for livet, da en telefonpæl var ved at ramme dem begge.

- Så ryger hjertet lige op i halsen, siger hun.

Men når Mona ifører sig hjelm, dragt og maske og krænger røgdykkerflaskerne over skuldrene sker der noget inde i hende.

Så glemmer hun at være bange. Fagligheden tager over, og flammehavet er ikke skræmmende, men i stedet et værktøj, som hun som brandmand kan bruge til at finde indespærrede borgere i de huse, som korpset rykker ud til.

- Hvis vi skal ind og eftersøge folk, så kan man bruge ilden. Så vi slukker ikke bare det hele ned, for så kan du ikke se noget som helst. Du er nødt til at bruge ilden for at kunne se noget, siger hun.

Træls at mor er brandmand

At være deltidsbrand er mere end blot et arbejde - det er en livsstil, fortæller Mona Bülow.

For når brandmændene kaldes ud, må de ofte smide det, de lige har i hænderne. Det betyder, at Mona Bülow indimellem må melde fra med meget kort varsel til arrangementer og sportsaktiviteter med familien.

- Jeg har nogle børn, som engang imellem godt kan sige: Hvor er det træls, at mor er brandmand. For nogle gange løber jeg op til Falck-stationen i stedet for at tage med dem, fortæller hun.

Alligevel kan hendes to børn godt forstå vigtigheden af arbejdet, når hun sætter sig ned og fortæller dem om det.

- De ved godt, at en stor del af Danmark er dækket af deltidsberedskab, så hvis vi er ude et sted, hvor vi også gerne vil have hjælp, så er der også folk, der skal komme der, siger hun.

Plads til flere kvinder

I de år, hvor Mona Bülow har været aktiv som deltidsbrandmand, er der kommet flere kvinder til.

Ser man på antallet af nyansatte kvinder sammenholdt med antallet af mænd, er kvinderne dog fortsat underrepræsenterede på brandstationerne.

I begyndelsen af 1980'erne udgjorde kvinderne under én procent af den samlede gruppe af nyansatte, operationelle brandmænd.

Fra 2010-2014 er antallet af nyansatte kvinder vokset, så ansættelser af kvinder i perioden udgør mere end seks procent. Dermed er godt hver 20. nyansatte brandmand en kvinde, viser tallene fra EPIBRAND.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Men der er fortsat plads til flere kvinder i faget, og det kræver ikke ekstra at være kvindelig brandmand, mener Mona Bülow.

- Om du er kvinde, eller du er mand, så udfører du bare et stykke arbejde. Jeg synes ikke, at det er så kønsbestemt, siger hun.

Og går man med tanker om at blive brandmand, skal man bare springe ud i det, opfordrer Mona Bülow.

- Hvis man bare har en rimelig fysisk form, og man har lyst til det, så skal man da bare prøve det, siger hun.

DR’s nye dokumentarserie "Brandmænd - skulder ved skulder" følger en række brandmænd rundt om i landet. Andet afsnit af serien kan ses onsdag aften klokken 20.30 på DR1. Se første afsnit her på dr.dk.