"Mor Jane", tatovør og Cofoco: Bager er den seneste på liste over afpresningsofre

På ti år har Rigspolitiet registreret 93 kendte sager om beskyttelsespenge, men få tør stå frem.

Fem mænd med jernkøller og baseballbat raserede en kombineret bager og restaurant i Tingbjerg, mens der stadig var spisende gæster. Foto: Sohila Ghiasvand.

Da maskerede mænd med jernstænger og baseballbat raserede en kombineret bager og restaurant i lørdags, blev ejer Ali Parnian fra Tingbjerg ifølge ham selv den seneste erhvervsdrivende, der er blevet offer for mafiametoder som trusler, hærværk og krav om beskyttelsespenge.

Ali Parnian valgte at anmelde truslerne til politiet og stå frem med sin historie, og dermed slutter han sig til en række af butiksejere, der i de seneste år har fortalt, hvordan kriminelle bander truer med vold og hærværk, hvis ikke der betales et kontant beløb.

Listen af kendte tilfælde er dog ikke lang, da mange er bange for at stå frem, vurderer DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

Café Viking her med planker for vinduerne blev i 2012 omdrejningspunktet for en sag om beskyttelsespenge. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

Mor Jane fra Café Viking

Værtshusejeren Jane Pedersen blev i 2012 landskendt, da hun offentligt stod op mod medlemmer af banden Brothas.

Bandemedlemmerne mente, hun skyldte dem penge, fordi hendes værtshus, Café Viking, lå i deres område. Jane Pedersen nægtede dog at betale og stillede sig frem i medierne i stedet. Senere blev en 19-årig mand idømt otte måneders fængsel for afpresning.

Lars Pedersen ejer Elektrisk Tatovering i Odense og formand for Professionelle Danske Tatovører.

Tatovøren i Odense

I april sidste år blev tre medlemmer af banden Black Army kendt skyldige i at have afpresset en tatovør i Odense.

De tre mænd havde truet ejeren for at få ham til at betale beskyttelsespenge.

Flere andre tatovører i Odense havde oplevet lignende episoder forinden, hvilket fik brancheorganisationen Professionelle Danske Tatovører til at gå til politiet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøgte Mucki Bar på Nørrebro, efter ejerne stod frem og fortalte om de trusler, som stedet modtog. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Mucki Bar blev chikaneret

I 2016 stod flere værtshusejere på Nørrebro frem og fortalte, hvordan en gruppe helt unge med indvandrerbaggrund udsatte Café Heimdal og Mucki Bar for trusler, chikane og hærværk.

De unge krævede derudover 60.000 kroner i beskyttelsespenge, fortalte værtshusejerne.

Torben Klitbo foran en Cofoco-restaurant i København. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Cofoco skulle ringe til inden tre dage

Restauratøren Torben Klitbo, der ejer en række restauranter i kæden Cofoco, stod i 2012 frem og fortalte, hvordan han på sine to restauranter på Nørrebro var blevet afkrævet beskyttelsespenge.

I et brev, som den ene restaurant havde modtaget, stod der, at de skulle kontakte et mobilnummer inden for tre dage, ellers ville butikken blive smadret.

En 24-årig mand blev i 2012 dømt for at have afpresset en café i Valby. Manden havde krævet 15.000 hver måned fra caféejeren.

En 22-årig mand blev i marts sidste år varetægtsfængslet, efter han i et par måneder havde udsat en restauratør på Nørrebro for trusler.

Hvis restauratøren ikke betalte, ville hans forretning blive brændt ned, lød truslen.

Bange for at anmelde det

Selvom, der er kendte eksempler, så har hverken Rigspolitiet eller lokale politikredse konkrete opgørelser over typen af sager.

- Men det er noget, der er kendt fra bandemiljøet, hvor beskyttelsespenge er en indtægtskilde, forklarer DR’s retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

Opgørelserne er svære at lave, fordi sager om beskyttelsespenge ryger ind under en paragraf, der handler om mange former for afpresning.

- Men i et folketingssvar fra 2016 oplyste Rigspolitiet, at der havde været 93 sager fra 2006 til 2015, så det er et fænomen og et problem, der er kendt, siger Trine Maria Ilsøe.

Af svaret fra daværende justitsminister Søren Pind (V) fremgår det, at syv af landets tolv politikredse over en periode på ti år i et vist omfang har kendskab til sager, der omhandler bestikkelsespenge.

Endnu sværere er det at opgøre, hvor mange der rent faktisk betaler beskyttelsespenge til banderne.

Butiksejerne kan nemlig være bange for at anmelde det til politiet af frygt for konsekvenserne, siger retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

Flere sager om afpresning i København

I kølvandet på sagen om Ali Parnias sag i Tingbjerg, er politiet i København i færd med at undersøge problemets omfang, men for nuværende har politiet kendskab til en håndfuld sager om afpresning i 2017.

I 2012 viste et svar fra Justitsministeriet til Folketingets retsudvalg, at Københavns Politi på otte måneder havde registreret mindst 11 sager om afpresning mod restaurationsvirksomheder.

Københavns Politi oplyste samtidig, at der sagtens kunne være flere sager, som ikke var registreret hos politiet.

Undersøgelser fra brancheorganisationerne Horesta og Danmarks Restauranter & Caféer tegnede samme år et større billede af omfanget.

Her svarede henholdsvis 11 af 288 og 14 af 478 erhvervsdrivende, at de havde været udsat for afpresning.

Facebook
Twitter