Mor mistede sin søn til meningitis: Vaccine kunne have reddet hans liv

En mor opfordrer i et Facebook-opslag, der er delt 53.000 gange, forældre til at lade deres børn vaccinere mod meningitis.

Mathias Baadsgaard-Lund døde af meningitis efter at have været syg i kun en dag. Privatfoto, som familien har givet DR Nyheder lov til at bruge.

For et år siden blev 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund syg med høj feber, opkast og hovedpine, da han var hjemme på ferie fra sin efterskole.

For sent fandt lægerne ud af, at der var tale om meningitis, og Mathias Baadsgaard-Lund døde kun et døgn efter, de første tegn på sygdommen var kommet.

Siden Mathias Baadsgaard-Lunds død sidste år er to drenge mere døde af meningitis i 2017. Derfor har Mathias Baadsgaard-Lunds mor nu lavet et opslag på Facebook med en opfordring til andre forældre om at lade deres børn vaccinere.

- Få jeres unge mennesker vaccineret. Man KAN faktisk vaccinere mod den meningitis, Mathias døde af, og man gør det med unge mennesker i mange andre lande, bl.a. i Norden. Men vi vidste det ikke og havde måske også fra fravalgt det, hvis vi havde set på, hvor lille risikoen er. Men med den viden, jeg har i dag, ville jeg ikke tøve, og derfor skal I have denne viden, skriver Trine Baadsgaard i opslaget. DR Nyheder har talt med familien, der fortæller, at opslaget lige nu er blevet delt mere end 50.000 gange, hvilket de er glade for.

Trine Baadsgaard skriver, at hendes eneste mål med opslaget er at dele den viden, hun nu har om sygdommen med andre, så de kan være bedre opmærksomme på den i fremtiden. Hun vil ikke gøre sig til ekspert over, om vaccinen burde være en del af vaccinationsprogrammet herhjemme.

- Jeg er en mor, der mistede min søn til en sygdom, han kunne være vaccineret mod. Men jeg vidste det ikke. Jeg er ikke ekspert, men synes at andre skal vide det samme, som jeg ville ønske at have vidst – det er min eneste mission, skriver hun.

Ifølge data fra Statens Serum Institut har der siden 1994 været 53 tilfælde af den type meningitis (type Y), som Mathias Baadsgaard-Lund døde af. De to dødsfald, der har været på Sjælland i år, har der været tale om typen W135, som der siden 1994 har været 44 tilfælde af.

For at være dækket mod alle typer meningitis, ville det kræve flere vaccinationer.

Fakta om meningitis

  • Meningitis kaldes også hjernehindebetændelse

  • Symptomerne er feber, hovedpine, kvalme, opkastning og nakkestivhed

  • Meningitis dækker over en række infektioner. Er meningitis fremkaldt af bakterier (meningokokker) kan den være livstruende

  • Der er flere grupper af meningokokker - blandt andre gruppe Y, W135, C og B

  • Der findes vacciner mod de forskellige typer

  • Sundhedsstyrelsen opfordrer til at tage en snak med ens læge, hvis man gerne vil høre om mulighederne for vaccination

FacebookTwitter