Mor på antidepressiver begik selvmord

29-årige Ida Linné var begyndt at tage antidepressiv medicin kort tid inden, hun valgte at hænge sig selv.

Da Ida Linné gik ud af døren en vinterdag i 2010 var der intet der tyede på, at hun kunne finde på at skade sig selv. Med to små børn derhjemme, en mand og et nyt hus havde Ida Linné nok at leve for.

- Hun sagde, at hun ville gå en tur, og jeg tvivler ikke på, at det var det, hun ville, fortæller hendes mand, Anders Aahave.

Få timer senere blev Ida Linné fundet død. Hun havde hængt sig selv i rebet fra en børnegynge i et træ lidt fra parrets hus.

- Da jeg fik at vide, at hun var død og at hun havde hængt sig selv, troede jeg ikke på det. Det var simpelthen bare ikke en mulighed i mit hoved, siger Anders Aahave.

Flere som Ida

I dokumentaren "Pillens mørke skygge" fortæller flere tidligere patienter på antidepressiv medicin og deres pårørende, at de i løbet af de første uger på pillerne pludselig skiftede adfærd.

Billeder af Ida Linné i hendes enkemands fotoalbum. (Foto: Still fra dokumentarfilmen "Pillens mørke skygge" © DR Dokumentar)

Ida Linné var en af mere end 450.000 danskere på antidepressive piller. Efter en fyring, der ifølge familien var hård for hende, anbefalede Ida Linnés læge, at hun startede på et miks af antidepressive piller og psykologsamtaler.

Anders Aahave var kritisk over for pillerne fra begyndelsen.

- Men når der sidder en læge og siger til dig: Jeg synes du skal tage det her præparat - så har man en grundlæggende tiltro til, at det er okay. Så vi gør som lægen siger. Og der blev i hvert fald ikke nævnt noget om selvmord som bivirkning - eller selvmordstanker, siger Anders Aahave.

Billeder af Ida Linné i hendes enkemands fotoalbum. (Foto: Still fra dokumentarfilmen "Pillens mørke skygge" © DR Dokumentar)

Det var først, da hans afdøde kones barndomsveninde ringede et par uger efter selvmordet og fortalte ham, at antidepressive piller muligvis kan påvirke visse patienter så meget, at de kan ende med at tage deres eget liv, at Anders Aahave forstod, at de to ting kunne hænge sammen.

- Jeg begyndte at søge på nettet. Jeg skrev lykkepiller og selvmord i en sætning - og straks vrimlede det med hits. Og det var ikke særlig rart. Hold da op, siger Anders Aahave.

Alvorlige bivirkninger

I dokumentaren møder vi bl.a. en kvinde i Tyskland, hvis mor begik selvmord syv dage efter, hun var begyndt på medicinen. I dag tror datteren, at pillerne var en medvirkende årsag til selvmordstankerne. Og noget tyder på, at selvmordstanker kan være en sjælden bivirkning ved antidepressive piller, mener en af Storbritanniens førende eksperter.

- 10-15 procent af folk på antidepressiver oplever "activationssyndrom", og blandt dem kan man opleve selvskadende adfærd, suicidale tanker, voldsom adfærd, aggresion, siger Tim Kendall, professor Psykiatri, Royal College of psychiatrists.

Billeder af Ida Linné i hendes enkemands fotoalbum. (Foto: Still fra dokumentarfilmen "Pillens mørke skygge" © DR Dokumentar)

Han understreger dog, at antidepressiv medicin har en god og positiv effekt på de mest belastede psykiatriske patienter.

Antidepressiver bag selvmordet

I dag spekulerer Anders Aahave på, om hans kones pludselige selvmord skyldes pillernes påvirkning.

- Jeg kan ikke forklare det ud fra den måde, Ida havde været. Hun var jo mor - og en fantastisk mor. Medicinen må have fjernet de naturlige barrierer for, hvad der kan drive en til at trække stikket og sige: Jeg kan ikke mere, siger Anders Aahave.

Du kan se hele Ida Linnés historie i DR dokumentaren "Pillens mørke skygge", der sendes på DR1 mandag den 15. april kl. 20.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk