Mor røg under graviditeten: Jeg har stadig dårlig samvittighed

28-årige Sanne Blyigten Rohde Gaarsdal havde sagt, at hun ville stoppe med smøgerne, men sådan gik det ikke.

28-årige Sanne Blyigten Rohde Gaarsdal blev ved med at ryge under begge sine graviditeter. Hendes drenge har det godt i dag, men hun fortryder alligevel. (Foto: DR Nyheder)

Da Silas på tre år blot var et foster i maven på Sanne Blyigten Rohde Gaarsdal, blev han udsat for sin mors cigaret-røg. Det samme gjorde hans lillebror, Rune, der i dag er et år.

- Jeg brugte ikke make-up, parfume eller farvede hår. Rygning var lige den ene ting, som var 'forbudt', men som jeg stadig kunne gøre for mig selv, forklarer moderen til to.

Det er dokumenteret, at risikoen for en lang række sygdomme og komplikationer stiger, når moderen ryger, og derfor glæder flere fagfolk sig over helt nye tal fra Rigshopitalet, som viser, at antallet af gravide, der ryger i begyndelsen af graviditeten, er faldet fra 21 procent i 2002 til 12 procent i 2012.

Lysten var der ikke

Inden Sanne Blyigten Rohde Gaarsdal blev gravid, havde hun svoret, at hun aldrig skulle være med til at holde andelen af rygende gravide inde i statistikkerne.

- Når jeg så en gravid person på gaden, der røg, så tænkte jeg: "Det bliver aldrig mig. Lige så snart jeg bliver gravid, så stopper jeg med at ryge."

Men det gjorde hun ikke. Heller ikke selvom hun modtog masser af formanende ord fra læger og jordemødre.

- Alle sagde, at jeg skulle holde op med at ryge, men jeg havde ikke lysten. Jeg kunne bare mærke, at det ikke ville være godt for mig, og det ville stresse mig, forklarer hun.

Fortryder i dag

I dag ser hun lidt anderledes på tingene. For selvom både tre-årige Silas og et-årige Rune har det godt og er sunde og raske i dag, så fortryder hun de cigaretter, drengene blev udsat for.

- Jeg har stadig dårlig samvittighed.

Sanne Blyigten Rohde Gaarsdal ryger stadig i dag, men det foregår kun udenfor, og hun har tænkt sig at bytte smøgerne ud med en e-cigaret, hvis hun skulle blive gravid igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk