Mor står oftere bag psykisk vold

Når opkaldet til BørneTelefonen er om psykisk vold, er det, modsat fysisk vold, oftere moren, der står bag.

Sidste år handlede 167 opkald til BørneTelefonen udelukkende om psykisk vold som for eksempel systematisk nedgørelse. Når der er tale om fysisk vold, er der næsten altid også tale om psykisk vold. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Hadefulde råb og trusler om vold er hverdag for flere af de børn, der ringer til BørneTelefonen.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Børns Vilkår, der har gennemgået sin egen BørneTelefons i snit 114 daglige opkald mellem 2012 og 2016.

En af dem, der samler røret op, når et fortvivlet barn har brug for hjælp, er Sini Henriksen. Hun har haft mange samtaler i sine tre og et halvt år som frivillig hos BørneTelefonen:

- Det kan være alt fra kærestesorger til seksualitet til fysisk vold. Det er meget blandede opkald, siger hun.

Moren truede hende med selvmord

Børnene fortæller også om psykisk vold, som hvis de for eksempel bliver systematisk ydmyget og nedgjort eller truet med vold.

Senest var det en pige på 13 til 14 år, der boede med sin psykisk ustabile mor, som lige var blevet skilt fra pigens far:

- Så fortalte hun, at den her mor ofte råbte og skreg af hende. Moren sagde til pigen, at hun skammede sig over hende, og at det var hendes skyld, at hendes forældre var blevet skilt, siger Sini Henriksen.

Moren truede også med at begå selvmord, hvis pigen fortalte noget til kommunen eller andre:

- Så den her pige levede altså med de her beskyldninger og de her trusler. Hun var rigtig ked af det, og hun turde ikke at sige det til nogen, siger Sini Henriksen

Mor råber, far slår

Pigens oplevelser er ikke enestående.

I 2016 var det en mor, der stod bag den psykiske vold i mere end hvert tredje tilfælde, når et barn ringede til BørneTelefonen om psykisk vold. I lidt mindre grad barnets far, en nuværende eller tidligere kæreste, eller en bror eller søster.

Til gengæld er det i næsten dobbelt så mange tilfælde en far som en mor, der har slået eller tævet barnet, i de mere end 9.500 samtaler BørneTelefonen har haft om voldsrelaterede problemer mellem 2012 og 2016.

Det viser gennemgangen, som Børns Vilkår har lavet af samtlige opkald til BørneTelefonen i den årrække.

Psykisk vold skader - på både kort og lang sigt

Som man kunne se i gårsdagens DR Dokumentar, kan psykisk vold også være når børnene er vidne til, at den ene forælder slår den anden.

Og den psykiske vold kan få konsekvenser for barnets liv på både den korte og den lange bane, forklarer forsker og Ph.D. ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, Helene Oldrup, der har forsket på området:

- På kort sigt kan barnet reagere ved at mistrives, ved at trække sig ind i sig selv, blive indadvendt og holde sig uden for de sociale relationer i skolen. De kan også blive meget udadreagerende.

- På lang sigt kan det også betyde, at den unge eller voksne får problemer med at have personlige relationer og kan have psykiske problemer som depression eller ængstelighed. Så det kan have mange konsekvenser at være udsat for psykisk vold over lang tid, siger Helene Oldrup.

Ofrene skal opdages

Derfor mener direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl, at der er behov for en forebyggelsesplan på området:

- Det vigtigste er at de professionelle voksne, der er i kontakt med børn, de bliver bedre til at spotte det. Det er helt afgørende, for det er ofte derfra, hjælpen den kan komme, siger Rasmus Kjeldahl.

Man kan ringe til BørneTelefonen på telefonnummeret 116 111 fra kl. 11 til 23 hver dag. Indtil kl. 02 kan man også chatte på bornetelefonen.dk.