Mor til autist: Thea har haft det dårligt i skolen i tre år

10-årige Thea Hansen har infantil autisme og kan ikke trives i en normal folkeskoleklasse, mener hendes mor.

Thea Hansen på 10 år ser altid Ipad om morgenen. Det er en del af hendes faste morgenrutine. (Foto: Per Gerike © dr)

Ved første øjekast ligner Thea Hansen en helt almindelig 10-årig pige.

- I skal ikke forvente hun svarer, når I hilser, lyder det fra Christina Langballe Hansen.

Hun er mor til Thea Hansen, der for tre år siden blev diagnosticeret infantil autist. Det betyder, at en hverdag i faste rammer er nødvendig.

Først på toilet, tøj på, se Ipad, spise, drikke, tage sko på, jakke, skoletaske - og så i skole.

- Det hele ligger i en fast rutine. Hvis ikke, det gør det, så glipper morgenen som regel fuldstændig, lyder det fra Christina Langballe Hansen.

Thea Hansen går i tredje klasse på en helt almindelig folkeskole i Køge. Men de seneste tre år er det gået ned ad bakke for Theas trivsel, forklarer hendes mor, der gerne så, at hendes datter kunne få et specialtilbud, der er tilrettelagt efter hendes behov.

Thea får dagligt angstanfald, ondt i maven, og når hun bliver særligt presset tics, hvor hun hopper på stedet.

- Vi har altid syntes, at inklusion var positivt, men den har fået et negativt udfald for os, forklarer Christina Langballe Hansen og fortsætter:

- Børnene i Theas klasse udvikler sig rigtig hurtigt nu, men det gør Thea ikke. Hun ligger på et niveau svarende til otte år inde i sit hoved. Nogen gange seks selvom hun er 10 år. Og det er svært at inkludere sådan et barn, siger hun.

Alt går galt når klokken slår 7.30

Morgenen forløber ganske fredeligt hos familien Hansen. Lige indtil klokken slår 7.30. Så snart Thea Hansen får besked på, at hun skal tage sko og jakke på, begynder den daglige kamp. Protester, gråd og spark, for så at lukke omverdenen helt ude.

Til spørgsmålet om, om Christina Langballe Hansen ikke burde være mere konsekvent for at få sin datter i skole lyder svaret:

- Vi skal også kunne fungere som familie, og det kan vi kun i det omfang, at Thea trives. Ellers bliver hun stresset, ligger og skriger i sengen om aftenen og lukker os ude, forklarer Christina Langballe Hansen.

- Det påvirker os rigtig meget hvis Thea ikke trives, og det har hun jo ikke gjort i tre år nu, siger hun.

Lange perioder uden skole

Nærmest hver tirsdag bliver Thea Hansen hjemme. Og de dage, hun er i skole, modtager hendes mor mange sms’er:

- Hun skriver som regel til mig, at hun er dårlig og ondt i maven, fortæller Christina Langballe Hansen.

I januar 2014 til august 2014 var Thea Hansen stort set ikke i skole, da hun ifølge Christina Langballe Hansen var kommet ind i en hård stressperiode, og det knækkede hende.

Christina Langballe Hansen har spurgt efter at få et specialtilbud til sin datter, men indtil videre er hun stadig inkluderet i en helt almindelig 3. klasse.

Handleplan fra regeringen

Efter en morgen med mange forsøg på at få sin datter i skole, lykkes det endelig.

- Så må vi se, hvor længe hun kan holde til at være der, siger Christina Langballe Hansen.

Der går ikke mere end time, før hun modtager den første sms, hvor Thea skriver, at hun har ondt i maven og kvalme. Halvanden time senere er den 10-årige pige hjemme igen.

Et ekspertudvalg udkommer snart med en status på, hvordan det går med inklusionen i folkeskolen. Christina Langballe Hansen håber, det betyder ændringer.

- Det er regeringen, der skal ændre på, at alle børn ikke kan inkluderes. Det kan de langt fra. Der skal lyttes til de enkelte behov, siger hun.

En ekspertgruppe nedsat af regeringen er på trapperne med det længe ventede inklusionseftersyn.

Fakta om autisme:

  • Der findes flere former for autisme, og det udtrykkes bedst ved at tale om autisme som en spektrumtilstand.

  • For at barnet får stillet diagnosen, skal det have vanskeligheder inden for tre områder, som kaldes triaden: afvigelser i forestillingsevnen, afvigelser i kommunikationen og afvigelser i det sociale samspil.

  • De forskelige diagnoser inden for autismespektret er blandt andre infantil autisme, atypisk autisme, gennemgribende udviklingsforstyrrelse uspecificeret, gennemgribende udviklingsforstyrrelse anden og Aspergers syndrom.

  • Mennesker med infantil autisme har vanskeligheder inden for alle punkter i triaden.

  • Kilde: Landsforeningen Autisme

Facebook
Twitter