Mor til autistbarn: Jeg håber på mere åbenhed

Andreas Laustsen har atypisk autisme og har, siden han var 4 år, været fascineret af tankstationernes vaskehaller.

Andreas Laustsen har atypisk autisme og en mild mental retardering, og han elsker tankstationernes vaskehaller. - Jeg ved ikke hvorfor, jeg kan bare godt lide at trykke på knapperne, forklarer han. Og det har han gjort rigtig mange gange. - 80 er min rekord, og den vil jeg gerne slå. Men det tror jeg ikke, at jeg kan, siger han og griner. Når Andreas Laustsen står på tankstationen, har han kun én ting i tankerne. Så snart han ser en bil køre ind i vaskehallen, går han hen til bilejeren og spørger, om han må trykke på bilvasken for dem. Med sig har han et skilt, som han viser, hvor der står, at han har autisme, og at hans store interesse er at trykke på bilvaskens skærm.

Det eneste, der betyder noget

Fascinationen af vaskehaller startede, da Andreas Lausten var fire år. Dengang var det børsterne, der tryllebandt ham, men nu er det vaskehallens skærm. - Det første Andreas beder om, når han slår øjnene op om morgenen, det er, at han gerne vil på tanken. Det er det eneste, der betyder noget for ham, siger Andreas Laustsens mor, Lene Laustsen.

En særinteresse som Andreas Laustsens er meget typisk for personer med autisme. Autisme er et neurologisk handicap, der får hjernen til at fungere anderledes. - Hvis man har autisme, så er ens hjerne god til at fokusere på detaljerne, og det gør, at man ofte specialiserer sig, forklarer Heidi Thamestrup, der er landsformand for Landsforeningen Autisme.

Afvisninger er svære

Langt de fleste af de bilejere, Andreas Laustsen kontakter, takker ja til hans hjælp. Men der er også nogle, der siger nej. - Jeg bliver glad, når de siger 'ja'. Men det er svært, når de siger det modsatte, siger Andreas Laustsen. Afvisningerne får ifølge hans mor, Lene Laustsen, hans verden til at bryde sammen, og det ender ofte med, at han bliver selvdestruktiv. For selvom der er flest gode oplevelser, så er det de dårlige, der hænger bedst fast. - Hvis man har autisme og har en særinteresse, så kan man have et billede af, at det man gør, er ens opgave her i livet. Måske er det oven i købet hele meningen med livet. Og når man så ikke kan få lov til at gøre det, så bliver det billede ødelagt, og det er svært, fortæller Heidi Thamestrup fra Landsforeningen Autisme.

Autismen gør det svært at læse andres mennesker, og derfor har personer med autisme, ifølge Heidi Thamestrup, ofte en lang række nederlag bag sig. Derfor rammer de ekstra hårdt.

Mere forståelse

Andreas Laustsens mor håber, at den opmærksomhed hendes søn får nu, kan få flere til at sige 'ja' til hans hjælp, når han kontakter dem i vaskehallen. - Jeg håber, at der bliver mere åbenhed omkring det. Og det behøver ikke at være farligt, selvom man ser anderledes ud eller har en anderledes adfærd, siger hun. Der er mange, der tror, at personer med en autisme diagnose helst undgår social kontakt, men det er et forkert billede, ifølge Heidi Thamestrup, Landsformand for Landsforeningen Autisme. - Hvis man har autisme, kan man have svært ved at gennemskue de sociale spilleregler. Så når man møder nogen med autisme, skal man være åben og rummelig. Det kan tage lidt længere tid at etablere en relation, men man kan få de mest interessante venskaber med mennesker, der har autisme, hvis man bare er tålmodig, forklarer Heidi Thamestrup.

Det højeste ønske

Højest på Andreas Laustsens ønskeliste står der en vaskehal. - Den skulle stå der, hvor jeg bor. Så kunne det koste 30 kroner at vaske, og så ville jeg tjene styrtende med penge. Det ville passe mig fint, siger han og smiler stort. Men en vaskehal koster omkring to millioner, og med den pris skal der vaskes mange biler, før det regnestykke går op. Derfor er Andreas Laustens næsthøjeste ønske et job på en tankstation.

- Han søger anerkendelse af, at han også har en plads i verden, med det handicap han har. Han vil gerne bekræftes i, at han er ok, siger hans mor, Lene Laustsen. I mens Andreas Laustsen venter på, at hans ønsker går i opfyldelse, bliver han ved med at stå ved bilvasken. Og måske slår han en dag sin rekord på 80 bilvaske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk