Mor til to: Børn har også brug for at være alene

Børnene er trætte og orker ikke at være sammen med venner, når de kommer hjem fra lange dage i skolen, lyder det fra flere forældre.

Det er knapt med legeaftaler efter skole blandt danske unge. Ifølge en ny undersøgelse er kun 14 procent af de 11-årige danske piger sammen med vennerne i deres fritid. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Ifølge en ny undersøgelse fra WHO er danske børn mellem 11 og 15 år langt mindre sammen med deres venner, når de har fri fra skole, end børn fra andre lande.

Undersøgelsen viser blandt andet, at kun 14 procent af danske piger på 11 år er sammen med vennerne dagligt i fritiden. For drengene gælder det 16 procent.

Nyheden er blevet meget debatteret DR Nyheders Facebook-side, og her skriver mange af brugerne, at de tror, det er de lange skoledage, der giver børnene lyst til at være alene, når de har fået fri og er kommet hjem.

Mette Østrup, som er mor til to og bor i Skive , er blandt de forældre, der mener, at børn har behov for alene-tid. Hendes ældste datter går i 7. klasse og har fri klokken 15, mens den yngste datter, der går i 3. klasse, har fri kl. 14.

- Jeg kan mærke, at skolereformen og de længere skoledage har ændret meget i forhold til, hvad den ældste gad, da hun gik i 3. klasse, og nu hvor min yngste er nået til 3. klasse. Den ældste havde mange flere legeaftaler efter skole, end den yngste har nu, siger hun.

Lange dage tærer på kontoen

Ifølge undersøgelsen fra WHO tilbringer danske børn mindre tid med vennerne, jo ældre de bliver. Når de danske piger bliver 15 år, er kun syv procent af pigerne således sammen med vennerne i fritiden, mens 13 procent af drengene er det.

Sammenlignet med 39 andre lande ligger de danske 15 -årige dermed på 37. pladsen over unge, der er mindst sammen med vennerne i fritiden.

Når Mette Østrups børn kommer hjem fra skole, mærker hun ofte, at de har brug for tid alene.

- Jeg kan mærke, at den yngste kan blive irritabel efter en lang dag i skolen. Hun går sammen med 30 andre elever, og der er et højt støjniveau. Det tærer på kontoen, så hun er træt, når hun endelig kommer hjem, siger hun.

Mette Østrups yngste datter på ni år sætter sig derfor ofte foran fjernsynet eller med en iPad for at slappe af, mens den ældste på 13 år søger mod sit eget værelse.

- Når min ældste datter går ind på sit værelse, når hun kommer hjem fra skole, signalerer hun også, at hun har brug for at være alene, siger hun.

Ifølge Mette Østrup kan det dog godt være, at datteren sidder alene på børneværelset, men hun har stadig ofte kontakt med vennerne over sociale medier som Snapchat og Messenger.

Dr.dk's læsere: Teknikken overtager

Mange af dr.dk's læsere nævner da også teknikken som en mulig årsag til de manglende legeaftaler blandt de danske børn og unge.

- Det er helt klart elektronikken, der gør det (...). De generationer, der var her før, gik også i skole i weekenderne og havde lange dage. Alligevel var de altid sociale, legede dåseskjul og røg cigaretter i smug. Nu vil børn og unge langt hellere hjem til deres computerspil, Netflix eller iPad, skriver Jonas Bøjstrup blandt andet på DR Nyheders Facebook.

Det kan Mette Østrup nikke genkendende til.

- Mine børn bruger ofte teknik til at koble fra med. Jeg er dog ikke så bange for, at teknikken overtager, så længe det går dem godt både fagligt og socialt, når de er i skole, siger Mette Østrup:

- Jeg kan jo egentlig godt følge dem. Jeg har også brug for at slappe af, når jeg kommer hjem fra en lang dag på arbejde, siger hun.

Kan du genkende det?Danske børn mellem 11 og 15 år er langt mindre sammen med deres venner, når de har fri, end børn fra andre lande.

Posted by DR Nyheder on Monday, March 14, 2016