Mor til dreng i Tømmerup-sag: Vi kan ikke komme videre før det er slut

Præsten, der er idømt 10 år for grove seksuelle overgreb på børn, anker til landsretten.

De seksuelle krænkelser fandt sted på Tømmerup Præstegård fra 2006 til 2016, hvor præsten blev anholdt. (© DR Nyheder)

- Vi kan ikke komme videre, før alt det her er helt slut. Før kan vi ikke få ro.

Sådan siger moderen til en af de yngste drenge, som præsten Dan Peschack i dag er blevet idømt en fængselsstraf på ti år for at have krænket seksuelt.

Det var hendes søn, som fik sagen til at rulle, da han fortalte sine forældre om præstens overgreb, hvorefter forældrene valgte at gå til politiet med deres viden.

Af hensyn til drengen og sagens karakter bringer DR Nyheder hverken navnet på hverken drengen selv eller på hans mor.

Dan Peschack valgte umiddelbart efter dagens domafsigelse at anke til Østre Landsret, og det drypper malurt i bægeret for moderen, der selv var i Retten i Holbæk i dag for at høre dommen blive læst op.

Hun ser beslutningen om at anke som et udtryk for, at Dan Peschack ikke har indset, at hans handlinger er forkerte.

- Jeg håber, at dommen fastholdes i landsretten, siger hun.

Uden for retten talte DR Nyheder med flere andre forældre, der af hensyn til deres børn ikke ønskede at udtale sig til citat, men som gav udtryk for, at de var lettede over, at der nu er blevet sat et foreløbigt punktum i en sag, der har fyldt meget i deres liv.

De er dog også kede af, at der nu venter en ankesag.

Forsvarer: Ikke en lykkelig situation

Dan Peschacks forsvarsadvokat påpeger, at hans klient har nægtet sig skyldig i nogle af de forhold, som han nu er dømt for, og at han derfor vil have sagen prøvet igen - også selvom det betyder, at ofrene, som han for nogens vedkommende har erkendt overgreb på, må gennem endnu en retssag.

- Man kan vende den om og spørge, hvad man selv ville gøre, hvis man stod i den situation. Så ville svaret nok være, at man også ville anke, siger forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen.

Han tilføjer, at det "ikke er en lykkelig situation for nogen", og at hans klient er rystet over, hvor hård en dom han er blevet idømt.

- Vi havde også regnet med, at der i dag skulle slås to streger under, og så ville det være det. Men når han får en så hård straf, så kan han lige så godt kræve sin ret og få prøvet hele sagen igen, siger Ulrik Sjølin Pedersen.

Blev anholdt sidste sommer

Den 47-årige Dan Peschack arbejdede frem til sidste sommer som folkekirkepræst i Tømmerup Kirke i Vestsjælland.

DR har talt med flere unge, der kom på præstegården, som Dan Peschack havde omdannet til en slags uofficiel ungdomsklub, hvor de ofte overnattede.

Fredag blev præsten kendt skyldig i at have misbrugt sin psykiske overlegenhed og stilling som præst til at begå seksuelle krænkelser på præstegården gennem ti år.

Han blev kendt skyldig i samleje og andre seksuelle krænkelser mod mindreårige.

Dan Peschack er også blevet kendt skyldig i at have krænket flere unge mænds blufærdighed ved at udgive sig for at være en ung pige på Skype og lokke de unge mænd til at masturbere foran deres webkamera.

Han er desuden kendt skyldig i at have optaget "et betydeligt antal fotos og film" af seksuelle handlinger med mindreårige.

Anklager: En ekstraordinært grov sag

Anklager Anja Lund Liin betegner sagen som ekstraordinært grov. Både på grund af overgrebenes karakter, men også på grund af den manipulation, som ofrene har været udsat for.

- Og så skal man ikke underkende, at Dan Peschack var præst. Det er et helt særligt betroet tillidshverv i det danske samfund, og det er præsten, som man søger til, når man er særligt sårbar og livet gør ondt. Hvis ikke man kan stole på ham, hvor skal man så gå hen? Det skal selvfølgelig kunne ses på strafudmålingen, siger hun.

Anklageren er derfor også tilfreds med, at Dan Peschack er blevet frakendt retten til at virke som præst.

- Efter anklagemyndighedens opfattelse kan man ikke lægge sådan et tillidshverv hos en person, som har begået grove seksuelle overgreb mod børn gennem ti år, siger hun.

Mor er stolt over sin søn

Anklageren i sagen argumenterede i dag i retten for, at Dan Peschack skal sidde varetægtsfængslet frem til ankesagen, så han ikke kan påvirke ofrene.

Det ønske valgte Retten i Holbæk at efterkomme, men beslutningen kæres af forsvarsadvokaten.

Foran Retten i Holbæk fortæller moderen til drengen, at sagen har tæret på hendes familie og især på hendes søn.

- Det har påvirket ham rigtig meget. Men han er super sej, og jeg er rigtig stolt over, at han valgte at stå frem og fortælle os det dengang. Han har faktisk reddet rigtig mange andre børn, der kunne være endt i samme situation, siger hun.

Facebook
Twitter