Mor til fire: Jeg fravælger vacciner til mine børn

Heidi Riishøj frygter bivirkninger og trodser derfor lægers råd om, at hendes børn skal vaccineres.

Frem for vacciner giver Heidi Riishøj sine børn naturmedicin, som hun har et helt skabt fyldt af. (Foto: Dr © dr)

Med et enkelt klik på musen har Heidi Riishøj meldt brevene fra. Breve, der ellers ville minde hende om, at tre af hendes fire børn mangler at få flere vacciner.

- Jeg har taget en beslutning om, at mine børn ikke skal vaccineres, så det er spild af ressourcer at sende mig et brev, siger Heidi Riishøj foran computeren i sit hjem i Randers.

Ifølge Statens Serum Institut har i alt 153 forældre fravalgt påmindelsesbreve ligesom Heidi Riishøj.

Siden 2014 har Statens Serum Institut (SSI) sendt breve ud til forældre, hvis børn står registreret som at mangle en eller flere vacciner. Indtil nu er der blevet udsendt 211.000 breve, der handler om 186.000 børn.

Den største årsag til de manglende vacciner er ifølge SSI, at forældre glemmer, at deres børn skal vaccineres. En anden grund er, at nogle forældre som Heidi Riishøj helt vælger vaccinerne fra.

Modstand mod brev

Heidi Riishøj mener, at myndighederne blander sig for meget ved at sende et påmindelsesbrev ud.

- Det giver mig faktisk en følelse af, at de fratager mig det ansvar, jeg føler, at jeg har for min familie. En umyndiggørelse og diktering. Det bryder jeg mig bestemt ikke om. Vi lever i et samfund, hvor vi har det frie valg, siger hun.

Camilla Hiul Suppli, der er læge og forsker ved Statens Serum Institut understreger, at der i påmindelsesbrevene står, at det er frivilligt at lade sine børn vaccine:

- Vi sender en venlig reminder om, at vi kan se, at deres barn ikke er vaccineret. Og så er det jo op til forældrene selv, hvad de vælger at gøre med det brev, siger hun.

Naturmedicin i stedet for vacciner

Hjemme hos Heidi Riishøj åbner hun familiens medicinskab. Her er hverken Panodil Junior eller Strepsils. I stedet er hylderne fyldt med naturmedicin, som familien tager dagligt.

Heidi Riishøjs fire børn er mellem 4 år og 20 år. De to mellemste børn har kun fået nogle af de vacciner, som sundhedsmyndighederne anbefaler til børn i Danmark. Og 4-årige Johan er slet ikke vaccineret.

- Jeg vil ikke risikere, at min søn på nogen måde kommer til at tage skade enten nu eller senere i livet på grund af en vaccine, siger Heidi Riishøj.

- Sundt for mine børn

Hun er uddannet sygeplejerske og har en sundhedsfaglig kandidatuddannelse, men er modsat sundhedsmyndighederne af den overbevisning, at vacciner er unaturlige og skader mere, end de gavner.

Derfor vil hun hellere, at hendes børn får mæslinger, røde hunde og nogle af de andre sygdomme, som børn kan blive vaccineret imod, end at give dem en vaccine.

- Jeg tror faktisk, at det er sundt for mine børn, at de kan blive syge ad den naturlige vej og uden en masse tilsætningsstoffer, og at jeg så kan gå ind og hjælpe dem på den måde, jeg synes, er rigtig, siger hun og forklarer, at hun giver børnene naturmedicin, som, hun mener, styrker deres immunforsvar.

Hvad hvis dine børn bliver så syge, at du ikke kan hjælpe dem med naturmedicin?

- Det vil jeg selvfølgelig være ked af. Det er den risiko, der er forbundet med at leve livet.

Heidi Riishøj læser højt for sin søn Johan, der ingen vacciner har fået. (Foto: Dr © dr)

De sidste tre år har Heidi Riishøj ikke været til lægen med børnene, fordi hun hos lægen har mødt modstand mod, at hun ikke vil lade børnene vaccinere.

- Men hvis mit barn bliver alvorligt syg, så tager jeg selvfølgelig til lægen, siger hun.

Hos Statens Serum Institut er Camilla Hiul Suppli stor fortaler for, at børn får alle vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet.

Men der er jo nogle få børn, der får bivirkninger af de her vacciner. Hvorfor anbefaler I dem alligevel?

- Fordi fordelene ved at vaccinere og beskytte sine børn mod de her alvorlige sygdomme langt overstiger risikoen for at få bivirkninger, siger Camilla Hiul Suppli.

Engang fik stort set alle mæslinger

Før børn blev vaccineret, fik stort alle mæslinger, røde hunde og fåresyge, og hvert år blev omkring 500 ramt af polio, viser data fra Statens Serum Institut.

- Der var også børn, der hvert år døde af det. Og vi kan stadig se ude i verden, hvor man ikke vaccinerer, at der dør adskillige børn hvert år, siger Camilla Hiul Suppli.

Heidi Riishøj er godt klar over, at sygdomme som mæslinger og polio kan føre til dødsfald. Men det får hende ikke til at ændre sit syn på vacciner.

- Jeg tror, at vi som folk vil have et andet immunforsvar og være sundere, hvis vi fik lov til at få sygdommene selv, fastholder hun.

Danmark halter efter mål

Danmark har ligesom Verdenssundhedsorganisationen WHO sat et mål om, at 95 procent af alle årgange bør være vaccineret mod mæslinger.

Hvis andelen er lavere, er der fortsat mulighed for, at der kan komme udbrud af mæslinger.

- Jo større del af befolkningen, der er vaccineret, jo mindre er sandsynligheden for, at der kommer en epidemi, siger Michael Dupont, der er næstformand i Lægeforeningen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Hvis flere forældre vælger vacciner fra som Heidi Riishøj, vokser risikoen for epidemier som mæslingeudbrud.

- Der ville nok være en risiko for, at nogen af sygdommene genopstod igen, men jeg tænker ikke, at det er noget problem i det samfund, vi lever i, siger Heidi Riishøj.

Nogle mener, at dit valg er egoistisk, fordi dine børn, hvis de bliver syge, kan smitte andre børn. Hvad mener du om det?

- Jeg accepterer folks holdninger. Men jeg mener ikke, at jeg er egoistisk. Jeg mener, at jeg passer på mine børn.

Statens Serum Institut ved ikke, hvor mange forældre der aktivt fravælger vacciner til deres børn.

Men i en tidligere undersøgelse blandt forældre til børn, der ikke havde fået 5-års-vaccinationen mod difteri, kighoste og polio svarede 39 procent, at det skyldtes forglemmelse, mens 16 procent svarede, at det var et fravalg af vaccination.

Det danske børnevaccinationsprogram

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at børn får følgende vacciner.

  • 3 måneder: Vaccine 1 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 1 mod pneumokoksygdom.

  • 5 måneder: Vaccine 2 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 2 mod pneumokoksygdom.

  • 12 måneder: Vaccine 3 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 3 mod pneumokoksygdom.

  • 15 måneder: Vaccine 1 mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MFR1).

  • 4 år: Vaccine 2 mod mæslinger røde hunde og fåresyge (MRF2).

  • 5 år: Revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis.

  • 12 år: HPV-vaccine 1 og 2 til piger mod livmoderhalskræft.

Facebook
Twitter