Mor til tre piger i tvivl om HPV-vaccination

- Jeg frygter jo, at Laura bliver syg af vaccinen, siger Anette Koch Egeberg.

Alle 12-årige piger får tilbudt at blive vaccineret mod HPV. Anette Koch Egeberg har svært ved at beslutte, om hendes tre døtre skal have vaccinen. (© DR Nyheder)

Anette Koch Egeberg er mor til tre piger. Den ældste datter, Laura, er 12 år og er som alle andre 12-årige piger i Danmark blevet tilbudt vaccination mod HPV.

Men Anette Koch Egeberg er i tvivl, om hun skal have den.

- Tvivlen kommer selvfølgelig, når medierne viser piger, der er blevet alvorligt syge af den her vaccine. Om det så har noget på sig, er der ikke nogen, der kan give et klart billede af, siger Anette Koch Egeberg.

Mistanker om bivirkninger

HPV-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft og siden 2009 har den været en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark.

Men en del piger oplever, at de får bivirkninger efter at være blevet vaccineret. Sidste år modtog Lægemiddelstyrelsen 822 indberetninger om bivirkninger, heraf 475 alvorlige. 590.000 danskere har fået et eller flere stik med HPV-vaccinationen.

Anette Koch Egeberg og hendes tre døtre. (© DR Nyheder)

Og selvom det ikke er påvist, at vaccinen og de alvorlige bivirkninger hænger sammen, bekymrer det Anette Koch Egeberg.

- Jeg frygter jo, at Laura bliver syg af vaccinen. At hun skal ende med at have ondt i kroppen eller få nogle af de andre bivirkninger, som vi hører om, siger hun.

Færre bliver vaccineret

Den bekymring er Anette Koch Egeberg ikke alene om.

Andelen af piger, der bliver fuldt ud vaccineret, er faldet markant de seneste år, viser tal fra Statens Serum Institut.

Anette Koch Egeberg har forsøgt at læse op på de mulige bivirkninger ved HPV-vaccinationen og har også talt med sin sin egen gynækolog, der anbefalede hende at vaccinere pigerne.

- Jeg var egentlig ret tæt på at sige, at så er det det, vi skal (pigerne skal vaccineres, red.). Men så er der igen dukket noget op i medierne, der har fået usikkerheden til at komme ind igen, fortæller Anette Koch Egeberg.

- Jeg ville aldrig tilgive mig selv

Dilemmaet er til at tage at føle på, for livmoderhalskræft, som vaccinen beskytter mod, er hvert år skyld i tæt på hundrede dødsfald blandt danske kvinder.

- Jeg ville aldrig tilgive mig selv som mor, hvis hun fik den her frygtelige sygdom (livmoderhalskræft, red.), men omvendt ville jeg heller aldrig tilgive mig selv, hvis hun blev syg af vaccinen, siger Anette Koch Egeberg.

Anette Koch Egeberg har bestemt, at beslutningen om, hvorvidt datteren Laura skal vaccineres mod HPV, skal træffes, inden hun fylder 13 år. Og det gør hun om en måned, så det skal til at være.

- Men lige her og nu ved jeg simpelthen ikke, om det bliver et ja eller et nej, siger Anette Koch Egeberg.

(Foto: Grafik: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)
Facebook
Twitter