Morderen Seth efter 26 års fængsel: Jeg bliver hjernevasket

Efter mere end et kvart århundrede i et dansk fængsel har livstidsfangen Seth Sethsen mistet tilliden til systemet, fortæller han i Retten i Glostrup.

Efter 26 år i et dansk fængsel har livstidsfangen Seth Sethsen mistet tilliden på systemet, fortæller han i Retten i Glostrup. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Det sorte halvlange hår hænger i tjavser rundt om hans indsunkne kinder.

Som forstenet og helt bleg sidder Seth Sethsen i nye sort jeans, sorte sko og sorte trøje med en slidt Levis-jakke over, mens han lytter til forsvareren og anklageren, der på skift argumenterer for, om han skal prøveløslades eller ej.

I 26 år har han siddet fængslet i Danmark for det voldsomme rovmord på taxachaufføren Kurt Gaarn-Larsen tilbage i 1985. Og her skal han blive siddende, hvis det står til anklageren.

Tirsdag er han atter for en dommer - i håbet om at blive prøveløsladt for første gang.

Svarede kun kort

- Både anklager og hans forsvarer måtte nærmest trække ordene ud af ham, når de stillede ham spørgsmål. Han talte kun i helt korte sætninger. Det er tydeligt, at han er mærket af så mange år i fængsel, siger DR's reporter Jesper Vestergren, der har fulgt dagens retsmøde i Retten i Glostrup.

Normalt bliver livstidsfanger indlemmet i et udslusningsforløb, når de skal prøveløslades, men det nægter Seth Sethsen at deltage i, for han har mistet tilliden til systemet og gider ikke blive ved og ved med at spørge om det - han har taget sin straf, lyder det fra Danmarks pt. længst fængslede fange.

Træt af Kriminalforsorgen

- Der er lavet en farlighedserklæring på ham for mange år tilbage. Den sagde, at han var for farlig til at lukke ud i samfundet. Siden har han nægtet at lade sig teste - han er træt af Kriminalforsorgen, som han mener hjernevasker ham - i den forstand, at de bliver ved og ved med at konkludere, at han er for farlig, siger DR's reporter.

Desuden kommer det frem, at Seth Sethsen er sur over, at der ikke er ansat nogle socialrådgivere på hans afdeling, så han kan få hjælp. Fængselsbetjentene er der jo kun for at sørge for, at han bliver i fængslet, ikke at han kan komme ud, lyder det.

Seth Sethsens forsvarer, Bjarne Fabech-Larsen, lægger i sin argumentation meget vægt på, at den 57-årige Seth Sethsen er meget vellidt i fængslet. Han opfører sig eksemplarisk. Han er høflig. Og så er han velfungerende og har flere job i fængslet.

Tager AMU-kurser

- Han har taget flere AMU-kurser og har blandt andet lært at svejse, hvilket kan ses på hans beskidt hænder. Forsvareren fortalte blandt andet, hvordan Seth for nylig havde repareret fængslets maskiner i motionsrummet - det var der blevet sat meget stor pris på, fortæller Jesper Vestergren.

Seth Sethsen, der oprindeligt hedder Helge Seth Nielsen, må dog vente lidt længere på en afklaring. Efter godt en time i retten valgte dommeren at tænke over sagen. Der vil således først blive afsagt en kendelse tirsdag den 26. juni klokken 13.

Facebook
Twitter