Morfin-forbruget stiger drastisk

Antallet af danskere, der bliver afhængige af stærkt smertestillende medicin, er steget drastisk, viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Forbruget af stærke smertestillende morfinpræparater er de senere år steget drastisk. På fire år er forbruget af de såkaldte opioider steget med næsten en femtedel, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

- Det er en bekymrende tendens. Mange patienter kommer ind i et stort forbrug og har rigtig svært ved at komme ud af det igen. Efter nogle år forsvinder medicinens effekt, og så sidder de i saksen, siger overlæge på Rigshospitalet Per Sjøgren til Ekstra Bladet.

I Aalborg, hvor morfin-forbruget er det højeste i hele landet, er bekymringen også stor:

Ude af proportioner

- Vi er godt klar over, at forbruget er helt ude af proportioner. Derfor gør vi meget for at uddanne vores personale og oplyse om, at morfinpræparater ikke altid er løsningen, forklarer overlæge på Aalborg Sygehus, Anders Schou Olesen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning må læger som udgangspunkt kun udskrive morfin i en kortere periode. Men det er langt fra tilfældet, erkender Anders Schou Olesen. Ud over afhængighed kan morfin på længere sigt forværre smerterne, give indlæringsvanskeligheder og sløvhed.

I det nye år søsætter Rigshospitalets smertecenter et projekt, som skal nedsætte morfin-forbruget blandt kroniske smertepatienter.