Morgensang trækker sygefravær ned

Hjemmeplejen slås med tårnhøjt sygefravær. Men et nyt projekt har sænket fraværet ved hjælp af morgensang, motion og fælles madlavning.

(Foto: © DR, DR)

Der er meget fravær i hjemmeplejen. I gennemsnit er hver social- og sundhedshjælper og hver hjemmehjælper væk 19 dage om året. Det viser tal fra Kommunernes Landsforening. Til sammenligning har ansatte i det private årligt 9 sygefraværsdage.

Men et netop afsluttet projekt i Slagelse kommune har givet fraværet et nøk ned.

Fravær under 2 procent

Projektet har fokuseret på at gøre arbejdsmiljøet bedre - og det har virket. Før lå fraværet på 9,6 procent i gennemsnit - nu er det under otte.

- I Skælskør har vi tilmed været i stand til at få fraværet ned under to procent, siger Hanne Duffy, der er projektets leder.

Landsgennemsnittet ligger ellers på 8,2 procent fravær i hjemmeplejen.

Morgensang og motion får fravær ned

For at få fraværet ned udnævnte kommunen 22 hjemmeplejere til 'trivselsambassadører', der via forskellige initiativer skulle styrke sammenholdet.

- Det kan være små morgengymnastikprojekter, morgensang, en lille sjov historie på morgenmødet. Det er alt sammen med til, at vi finder en samhørighed, siger hun til DR Nyheder.

Og de små ting virker.

- Nu har vi fået meget mere overskud, og vi føler os som en del af noget større. Så man koncentrerer sig ikke bare om sig selv, siger Lykke Brix.

Fællesskab mindsker sygdom

Netop øget fællesskabsfølelse er nøglen til, at sygefraværet falder. Det mener seniorforsker Vilhelm Borg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Når man lærer sine kolleger bedre, så har man en større ansvarsfølelse. Man ved, hvem der skal lave det ekstra arbejde, hvis man melder sig syg. Og derfor vælger man typisk at gå på arbejde, hvis man er i stand til det. Der havde det været lettere at melde sig syg, hvis man ikke havde den ansvarsfølelse, siger Vilhelm Borg.