Morten Østergaard til S: Danmarks dårlige rygte er også jeres skyld

Omverdens kritik af Danmark er lige så meget Socialdemokraternes skyld, mener Morten Østergaard (R)

Den radikale leder opfordrer Mette Frederiksen og Socialdemokraterne til at droppe "den symbolpolitiske skoleridt". Danmarks omdømme i udlandet handler om indhold - ikke kommunikation, siger Morten Østergaard til Berlingske. (Foto: Simon Skipper © (c) Scanpix)

Når omverden anklager Danmark for at have en nazi-lignende politik og ryster på hovedet over stramninger på asylområdet, så er det ikke kun Regeringens skyld, mener Morten Østergaard, formand for Radikale.

Det skriver Berlingske.

Spørger man den radikale leder, kalder tiden derfor på et kursskifte, hvor både Socialedemokraterne og Venstre må sadle om.

Hvad går L87 ud på?

En række af Venstre-regeringens nye asylstramninger er blevet vedtaget i Folketinget og indeholder følgende elementer:

* Politiet skal beslaglægge flygtninges genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Det gælder dog ikke genstande med særlig affektionsværdi som vielsesringe.

* Retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse forlænges fra et til tre år.

* Det bliver sværere at opnå permanent opholdstilladelse. Den "særlige lempelige adgang til tidsubegrænset opholdstilladelse" for flygtninge sløjfes.

* Asylansøgere får nedsat deres ydelse med ti procent, ligesom der indføres gebyrer på at ansøge om permanent opholdstilladelse og få familiesammenføring.

* De cirka 500 kvoteflygtninge, Danmark efter aftale med FN modtager årligt, udvælges i flygtningelejre i nærområderne og regnes blandt de svageste flygtninge. De skal fremover leve op til et integrationspotentiale for at komme til Danmark.

* Reglerne for inddragelse af flygtninges opholdstilladelse skærpes, hvis flygtninge har været på besøg i hjemlandet.

* Asylansøgere får ikke længere adgang til indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for asylcentrene.

Lovforslaget bakkes op af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og ft.dk.

- Det er tydeligt, at skillelinjen ikke længere er højre og venstre, men symbolpolitik overfor realisme, siger han i et interview med Berlingske.

Han kan ikke længere genkende sit land i den politik, der senest er ført med L87.

Handler om indhold - ikke kommunikation

Danmark har skabt overskrifter i udlandet med stramningerne af udlændingereglerne. Stramninger som Socialdemokraterne bakker fuldt op om, men partiet beskylder Venstre for at kommunikere det forkert ud.

Den forklaring køber Morten Østergaard dog ikke.

- Det er helt absurd at gøre det til en diskussion om kommunikation, siger han til Berlingske.

For ifølge ham er det selve indholdet af reglerne, der er problemet.

- Det (reglerne, red.) er et brud med vores historiske rolle i verden som nogle, der er i stand til at tage et humanitært ansvar, når nøden er størst.

Hos socialdemokraterne holder Dan Jørgensen, partiets udlændingeordfører, dog fast i, at Danmarks dårlige rygte skyldtes en mangelfuld forklaring af L87.

- Så er det klart, at der også er noget af kritikken, der går på substansen. Men vi kan ikke lade være med at gøre det, vi syntes er rigtigt for Danmark, fordi andre synes, det er forkert, siger han til Berlingske.