Morten og Jens har kørt spritkørsel 400 gange: Sæt promillegrænsen til 0,0

Folk skal ikke have muligheden for at regne på, om de kan køre eller ej, lyder det.

Morten Andersen har med egne ord kørt spirituskørsel mindst 300 gange. Han har været ædru siden september 2011.

Morten Andersen har med egne ord kørt spritkørsel mindst 300 gange. Til gengæld er han aldrig blevet taget af politiet for det.

Jens mener at have gjort det mindst 100 gange. Men for ham klappede fælden, da han i 2015 blev sigtet og dømt for at køre bil med en promille på langt over 3,0.

Dermed optræder de ikke i de tal, som viser, at næsten 4.000 personer siden 2009 er blevet sigtet mindst tre gange for spirituskørsel. Alligevel har de tilsammen kørt hundredvis af ture med for høj promille og har begge siddet til adskillige AA-møder med andre, der har mistet kørekortet på grund af alkohol.

Derfor er de også begge sikre på, at de ved, hvad der skal til, hvis samfundet skal nedsætte antallet af bilister, der igen og igen vælger at køre spritkørsel.

Promillegrænse på 0,0

Begge mener grundlæggende, at alkohol har en alt for fremtrædende rolle i det danske samfund.

- Det helt store problem er, at det er så acceptabelt at drikke store mængder alkohol i samfundet. Vi har simpelthen en decideret alkoholkultur i Danmark, siger Jens, der i 17 år var det, som man populært kalder en "kvartalsdranker".

I hans drukperioder kørte han ofte bil, når han skulle ned til kiosken efter flere øl.

- Når man er påvirket af alkohol, bliver man iskold oppe i hjernen. Så tænker man "det gør jeg da bare" og sætter sig bag rattet og kører, fortsætter han.

Både han og Morten Andersen mener, at promillegrænsen bør sænkes fra 0,5 til 0,0.

- Fordi så kan folk ikke drikke noget og køre bil. I dag tropper folk op til en middag klokken 18 og kører hjem ved midnat. Og så tænker de, at de sagtens kan drikke et par glas rødvin, siger Jens.

Man ender for let med at køre spritkørsel efter en middag, for alkohol fylder alt for meget i Danmark, mener de to ædru alkoholikere. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Morten Andersen er enig.

- Folk skal ikke have muligheden for at sidde og tælle genstande og prøve at beregne, om de må køre bil. Det har jeg selv forsøgt masser af gange. Ved 0,0 er der ikke noget at tænker over, siger han.

Alkoholisme er som diarré

Morten Andersens liv som alkoholiker varede fra 1992 til 2011, hvor han til sidst ifølge ham selv drak 40-50 genstande om dagen. I store dele af den periode passede han et arbejde som sælger, mens alkoholen begyndte at fylde mere og mere.

Og alkoholisme skal ses som en sygdom. Man kan simpelthen ikke lade være med at drikke, siger han.

- Det svarer til at sige til en person med diarré, at vedkommende ikke må gå på toilettet i to dage. Det er fysisk umuligt, siger han.

Derfor skal og bør myndighederne tænke et tilbud om behandling ind i systemet, når det drejer sig om spritbilister, mener både han og Jens.

- Der SKAL være et tilbud om behandling. Behandling er det eneste, der virker, hvis man skal sørge for, at alkoholikere ikke kører igen efter første anholdelse, siger Morten Andersen.

- Man kunne lave en eller anden form for screening for at skille alkoholikerne fra de spritbilister, der ikke har en afhængighed, mener Jens, der kun oplevede straf, da han blev dømt.

- Jeg fik beslaglagt min bil, mistede kørekortet i tre år og blev idømt samfundstjeneste. Men min sygdom blev der ikke rørt ved, så jeg drak videre, fortæller han.

Fortryder spritkørsel

I dag er begge mænd ude af deres misbrug og afhængighed. Morten Andersen har for nylig fejret sin otteårsdag som ædru, mens Jens snart har været ædru i to år.

For begge var det behandling og jævnlige møder hos Anonyme Alkoholikere, der var vejen ud af alkoholismen.

De fortryder, at de så mange gange har sat sig fulde bag rattet.

- Jeg ser tilbage på det med stor afsky. Tænk hvis jeg havde ramt andre mennesker. Eller en barnevogn. Jeg håber blot, at det her kan få andre til at tænke sig om, siger Morten Andersen.

Jens har samme tanker.

- Tænk, hvad jeg kunne have været skyld i. Godt det ikke skete, afslutter han.

Morten Andersen holder i dag foredrag om sit liv som alkoholiker.

Jens er ikke personens rigtige navn, da flere personer i hans omgangskreds ikke kender hans historie. DR Nyheder er bekendt med hans rigtige identitet.

Hvis du har problemer med alkohol eller kender en, der har, kan du gratis og anonymt kontakte Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller alkolinjen.dk

Facebook
Twitter