’Morten’ sælger ulovlige cigaretter: Vil ikke vide, hvor de kommer fra

Han sælger ulovlige kopicigaretter og bekymrer sig ikke for at blive taget.

De ligner til forveksling den ægte vare. Men disse cigaretter, der udgiver sig for at være af mærket Prince, kommer fra en ukendt og ulovlig fabrik. (Foto: © Claudia Hansen-Moreno, DR Nyheder)

Ideen til at sælge indsmuglede kopismøger lå lige for.

- Jeg fandt jo ud af, at der var en form for marked på grund af de høje priser, vi nu har herhjemme, fortæller ’Morten’, der sælger ulovligt indsmuglede cigaretter på internettet.

Morten er ikke hans rigtige navn. Men han ønsker at optræde anonymt, da han godt er klar over, at det han gør er ulovligt.

Han sælger både ulovlige cigaretter på nettet og til folk, han møder på sine arbejdspladser.

- Jeg har skiftet lidt arbejde en gang imellem. Og så nævner man bare for dem, der nu ryger, at vil de have nogle billige smøger, så kan de bare sige til, fortæller han.

(Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Cigaretterne køber Morten af en bekendt. Udvalget skifter, men har både solgt cigaretter, der foregiver at være af mærkerne Prince, Marlboro og L&M.

- Det skal helst være noget, der er herhjemme på det danske marked, og som folk kender. De går bedre, siger Morten.

Organiseret kriminalitet bag cigarethandlen

Morten er en blandt mange privatpersoner, der helt åbenlyst sælger ulovlige cigaretter på nettet. DR Nyheder har både fundet en lang række af denne type annoncer på både Facebook og på dba.dk.

Han ved ikke, hvor cigaretterne kommer fra, før de når til hans bekendte.

- Nej, det gør jeg ikke. Og jeg vil heller ikke vide det.

- Hvorfor ikke?

- Hvis det er et eller andet rockerværk eller bandemiljøet. Det vil jeg ikke vide af. Jeg køber af ham og så er det færdig slut, siger Morten.

Ifølge både dansk politi og Europol er det organiserede, kriminelle bagmænd, der står bag handlen med de ulovlige cigaretter.

- Vi ser rendyrket organiseret kriminalitet. De er meget organiserede, de bruger den seneste teknologi til at kommunikere, de er delt ind i afdelinger og har forskellige folk, der arbejder med salg, logistik og fremstillingen, siger Howard Pugh, der er seniorspecialist hos Europol og arbejder med at bekæmpe de smuglede cigaretter.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Er ikke bange for straffen

Morten er ikke særligt bange for, at nogen skal opdage, at han sælger de ulovlige cigaretter. Strafferammen for den type forbrydelser går ellers helt op til otte år sfængsel i Danmark.

- En tur i spjældet for at sælge smøger det ville jo være ren ferie, siger han og fortsætter:

- Lad mig sige det sådan her: jeg har også råd til at betale bøden.

Se hvordan DR Nyheder får fat på ulovlige kopicigaretter her.