Morten var afhængig af morfin i 15 år: Lægen gav mig bare flere piller

Tusindvis af patienter med kroniske smerter får i årevis udskrevet morfinpræparater. Men det er ofte en vanedannende behandling, der slet ikke bør bruges mod kroniske smerter, lyder det fra specialister.

Afhængigheden kom snigende.

Det startede med, at han bare lige skulle have en enkelt pille mere.

Og så en til.

- Det var ganske afskyeligt at være slave af den (morfinen red.), siger Morten Jørgensen, der lider af kronisk hovedpine på grund af en operation i hjernen.

Igennem 15 år fik han morfinpræparater mod smerterne af sin praktiserende læge.

- Da det var allerværst, tog jeg otte piller om dagen. Det var sådan en håndfuld her.

Morten Jørgensen har åbnet et pilleglas og hældt otte runde hvide piller ud i håndfladen.

- Jeg synes ikke, at morfinen hjalp på smerterne overhovedet. Men hvad skulle jeg gøre? Jeg var jo afhængig af den, fortæller han.

Alligevel udskrev Morten Jørgensens praktiserende læge flere og flere piller til ham.

- Han udskrev en recept, hver gang jeg bad om det, fortæller Morten Jørgensen.

Flere får for meget morfin

Og han er ikke den eneste patient med kroniske smerter, der har fået recept efter recept på morfinpræparater.

- Det hører jeg om hver uge, siger Gitte Handberg, der er ledende overlæge på Smertecenter Syd, som hvert år behandler flere hundrede smertepatienter.

Det samme gør flere af hendes kolleger på de andre offentlige smertecentre i landet.

DR Nyheder har lavet en rundringning til landets 11 offentlige smerteklinikker. Otte af dem mener, at de ser kroniske smertepatienter for sent - blandt andet fordi lægerne ikke henviser hurtigt nok.

Ofte har patienterne været på morfinpræparater i flere år, når de kommer, og i flere tilfælde skal de afvænnes, inden de kan påbegynde anden behandling, lyder det fra flere af smerteklinikkerne.

- Det er en lang sej kamp, fordi patienterne får abstinenser, og patienterne bliver utrygge, siger Ole Bo Hansen, der er overlæge på Holbæk Sygehus' tværfaglige smertecenter.

- Det er en let løsning at give morfin

Hvert år får godt 480.000 danskere udskrevet mindst en recept på et morfinpræparat. Og ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen bliver næsten 80 procent af alle morfinpræparater i Danmark købt af patienter i langvarige kroniske forløb - primært mod smerter.

- Det er en let løsning at give opioider (morfinpræperater red.). Og hvis den første dosering ikke virker, så får mange af patienterne at vide, at de bare skal tage noget mere, og så kører rouletten, forklarer Ole Bo Hansen.

Det vækker ifølge rundringningen bekymring hos både ham, Gitte Handberg og flere af deres kolleger.

- Jeg er meget bekymret over, at mange får morfin i mange år. Jeg er ikke bekymret for, at man prøver, om det virker. Men jeg er meget bekymret over, at man holder fast i behandlingerne siger Gitte Handberg.

Overlægerne peger på, at der ikke foreligger dokumentation for, at morfinpræparaterne virker mod smerter, der varer mere end tre måneder. Og samtidig er de bekymrede for de mange bivirkninger, patienterne oplever.

- Det kan være personlighedsændringer, hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær, siger Ole Bo Hansen.

- Og det er især, når patienterne kommer ud af det igen, at de pårørende kommer og siger, at de pludselig kan kende deres ægtefælle igen, uddyber han.

Hedeture og rysten

Sådan var det også for Morten Jørgensen.

- Det har jeg også fået at vide af min familie, siger han.

I flere år levede han med bivirkningerne fra medicinen.

- Jeg gik altid i en tåge. Jeg var rastløs og havde uro i kroppen. Jeg havde hele tiden trangen til en pille.

Men i januar i år blev han efter eget ønske henvist til smerteklinikken af sin praktiserende læge. Han fik en tid i marts, og her startede han med at trappe ud af morfinen.

- Det var ikke sjovt. Jeg havde konstant abstinenser, hedeture og rysten, fortæller han.

Men efter nogle måneder fik Morten Jørgensen det bedre.

- Jeg fik mere overskud og et større overblik. Jeg blev også mere glad og kunne mærke en ro i mig, siger han.

Og smerterne i hovedet blev endda mindre.

- Det er som at få et nyt liv. På en skala fra et til 10 havde jeg otte i hovedpine før. Så har jeg det nu på en to-tre-fire stykker.

I dag undrer han sig over, hvorfor hans læge blev ved med at udskrive morfinen til ham.

- Jeg ville ønske, at lægen selv havde henvist mig til smerteklinik noget før i stedet for at blive ved med at udskrive medicin, siger Morten Jørgensen.

Praktiserende læger: Det er vigtigt, at vi følger op

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin, der blandt andet efteruddanner praktiserende læger, ser man ikke nogen problemer i langtidsbehandling med morfin.

Lægerne skal blot følge op på, at morfinen stadig har en effekt, siger formand Anders Beich.

- Det er rigtigt, at der er en afhængighedsproblematik. Og der skal lægges en opfølgningsplan, når man starter sådan en behandling op. Det er helt klart. Men det involverer flere parter, og det er ofte i overgangen mellem den ene og anden sektor, at kæden hopper af, siger han.

Han understreger, at morfin ikke er en ubetinget dårlig løsning for kroniske smertepatienter.

- Hvis der ikke er andre løsninger, kan langtidsbehandling med morfin godt være en løsning. Man må ikke se det som et absolut onde at langtidsbehandle med morfin, siger han og fortsætter:

- For det hjælper også nogle mennesker, der får en tilværelse, hvor de kan bevæge sig og ikke hele tiden er stresset af smerter, siger han.

Det vurderes, at flere end 800.000 danskere lever med kroniske eller tilbagevendende smerter.