Mortergranater og raketstyr: Magnetfiskere hiver gamle våben i land

Efter flere granatfund advarer Forsvaret nu mod at magnetfiske efter gammelt sprængstof.

- Det er en fucking granat, shit.

Sådan udbrød Alexander Aagaard, da han opdagede, hvad der var for enden af linen. Nemlig en mortergranat, højst sandsynligt fra Anden Verdenskrig.

Sammen med en kammerat var han i slutningen af november taget afsted til en badesø ved Haderslev for at magnetfiske.

Inden mortergranaten blev trukket op af vandet, havde venneparret også fundet en del af en gammel tysk Mauser-riffel, men med granatfundet var de to godt klar over, at der var brug for assistance.

- Vi bliver nødt til at ringe til politiet, sagde Alexander Aagaard i den video fra episoden, der endte med, at Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste kom ud og sprængte granaten. Videoen har han siden uploadet til sin Youtube-kanal.

Flere og flere magnetfisker

Magnetfiskeri går ud på, at der bindes et reb fast til en kraftig magnet, der så kastes ud i vandet og trækker de metalgenstande, der eventuelt ligger på bunden, til sig.

En hobby, der får flere og flere aktive udøvere. Jens Mariager, der driver webshoppen Treasurehunter.dk, har i hvert fald oplevet sit salg af de kraftige magneter stige markant og sælger nu tre-fire gange flere end for et år siden.

- Folk får øjnene op for det. Delvist gennem medierne, men også fordi folk fanger nogle sjove ting. Jeg havde på et tidspunkt en kunde, som fangede en pacemaker i en sø, og pludselig ville alle hans venner købe magneter af mig.

For Alexander Aagaard er det også elementet af skattejagt, der har fået ham til at bevæge sig ud at trække magneter over søbunde.

- Du ved aldrig rigtigt, hvad du får på krogen, og nogle gange får du ikke noget overhovedet, forklarer han.

- Andre gange får du nogle patroner. Vi har hevet et elløbehjul op, nogle cykler og noget fra en riffel.

Og senest her i slutningen af november altså også en mortergranat.

- Lige da jeg så spidsen af den tænkte jeg: "Det er sgu ikke helt godt, det her", for jeg ved godt, hvordan sådan en mortergranat ser ud, fortæller han.

- Så vi skyndte os at lægge den ned igen, grine lidt af det og så ringe til politiet.

Raketstyr og håndgranater

For Forsvaret hører det ikke til sjældenhederne at blive kaldt ud til søer eller åløb, fordi magnetfiskere har fået noget uønsket på krogen.

Det fortæller major Peter B.O. Jegsen, der er chef for ammunitionsrydningstjenesten.

- Det kan være raketstyr, men primært er det faktisk granater og også håndgranater, siger han.

Inden for de sidste 14 dage har ammunitionsrydningstjenesten været kaldt ud til seks sager.

En hurtig google-søgning på "magnetfiskeri" og "granat" afslører da også hurtigt, at magnetfiskere med jævne mellemrum får gamle granater på krogen. Blot få dage efter at Alexander Aagaard fangede en granat ved Haderslev, fangede tre andre magnetfiskere en lignende granat ved Horsens.

Derfor går Forsvaret nu ud og advarer mod fænomenet - i hvert fald bevidst at magnetfiske efter ammunition fra Anden Verdenskrig.

Sker det alligevel, at en granat eller andet sætter sig fast på magneten, så lad den ligge og meld det til politiet, siger Peter B.O. Jegsen.

- Det kan være farligt at sprænge, og i værste fald kan man jo blive slået ihjel af det, siger han.

På trods af alvoren har majoren set flere eksempler på, at folk har taget granaterne med hjem.

- Vi har oplevet, at folk er begyndt at banke rust af granaten og simpelthen er begyndt slibe på dem, finpudse dem eller er begyndt at skrue delene fra hinanden. Vi har oplevet alle mulige ting.

Har sat advarsel på hjemmeside

De mange granatfund har også fået Jens Mariager, der driver Treasurehunter.dk, til at reagere.

Derfor møder hans kunder en advarsel samt vejledning til, hvordan de skal forholde sig, hvis de fanger en granat, når de går ind under magnetfiskeri-sektionen.

- Jeg er egentlig ikke så bekymret for, at folk gør noget forkert. Jeg tror de fleste folks reaktion ville være at ringe til politiet, fortæller han.

- Men jeg føler da, at jeg som minimum kan fortælle, hvordan man kan forholde sig i sådan en situation. Så selvfølgelig har jeg da et ansvar i forhold til det.

Googler lidt mere

For Alexander Aagaard har oplevelsen af at fange en mortergranat ikke afskrækket ham fra at tage ud og magnetfiske.

Men forberedelserne, inden han tager afsted, er blevet mere grundige.

- Inden vi tager ud og magnetfisker, så researcher vi lidt grundigere på de områder, vi fisker i. Man kan jo lynhurtigt finde ud af, om det er nogle områder, som tyskerne har været i, og hvor der derfor ligger nogle efterladenskaber fra Anden Verdenskrig, siger han.

- Så fremadrettet googler vi lige lidt mere, inden vi kaster snøren ud, for det er jo ikke helt ufarligt at fange sådan en granat, og det er heller ikke noget, vi har lyst til at hive op.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk