Moské-formand: TV-folk åbnede selv for snak om stening

Ifølge Oussama El-Saadi var det TV 2's muldvarp selv, der fik imam fra Grimhøj til at undervise i dødstraffe og piskeslag.

Formand for Grimhøj-moskeen Oussama El-Saadi anklager TV 2 for at fremprovokere undervisning om blandt andet stening. (Foto: © Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

TV 2 fik lige, hvad de kom efter, da de sendte en muldvarp ind til en koranundervisning med skjult kamera.

Sådan forklarer formanden for Grimhøj-moskeen Oussama El-Saadi de optagelser, som TV 2 søndag har offentliggjort.

I optagelserne underviser imamen Abu Bilal i, at kvinder skal straffes med stening, hvis de begår utugt, og at muslimer skal slås ihjel, hvis ikke de faster.

Men det er ikke hverdagsundervisning i den aarhusianske moské, understreger Oussama El-Saadi.

- De (TV 2) vil gerne provokere folk, så derfor kommer de med de her spørgsmål. De laver en aktion. TV 2 og dem bag ved godt, hvordan de kan sælge deres film (dokumentaren, red.)

- Jeg er helt ærlig; Det er nok første gang, efter jeg er kommet til Danmark, at nogen svarer på spørgsmål omkring de her ting, siger han.

Ifølge ham giver det slet ikke mening at undervise i sharia-straffe i Danmark:

- Der er nogle ting, man ikke kan praktisere i Danmark, fordi Danmark ikke er et islamisk land, siger han.

- Der er forskel på, hvad vi tror på, og hvor vi bor henne. Vi bor i Danmark, og Danmark har Grundloven. Når vi kommer til Danmark, så går vi ind under danske regler. Grundloven sikrer os retten til at tro på det, vi vil.

Er der ikke risiko for, at når en imam i Grimhøj-moskeen forklarer, hvordan Sharia praktiseres, at nogen så radikaliseres?

- Nej nej nej, det er en helt normal ting. Du kan finde det i alle arabiske og muslimske lande. Det er helt normalt. Det står også i bøgerne i skolen. Det betyder ikke noget for radikaliseringen.

Imamen Abu Bilal, der på TV 2's skjulte optagelser underviser kvinder i sharia-lovgivningens voldelig straffe ved utroskab. (billedet her er et arkivfoto fra 2014) (Foto: © BRIAN RASMUSSEN, Scanpix)

- De klipper som de vil

Oussama El-Saadi forklarer, at problemet med TV 2-optagelserne er, at de klipper det, som de vil og kun tager det 'dårlige' med.

- De (TV 2) vælger, det de vil. De kommer aldrig og optager det gode. Vi har også danskundervisning, vi har noget lektiehjælp, vi underviser om Danmark.

Så Grimhøj-moskeen går op i integration?

- Ja, det er en del af vores integration. Men det betyder ikke, at vi glemmer vores religion. Vi må godt integreres, vi må godt snakke med dig, vi må godt være venner, vi må godt arbejde sammen, vi må godt passe på Danmark.

Men integration og undervisning om stening går ikke rigtig hånd i hånd?

- Har du set, at vi går ind for stening i Grimhøj? Og at kvinder står i kø ude foran, så vi kan stene dem? Det passer jo ikke.

Er det almindeligt, at undervisningen i Grimhøj kredser om stening og piskeslag?

- Nej, det er fordi, den dame (TV 2's muldvarp) kommer med kameraet. Hun vil åbne op for det her, siger han.

- Luk moskeen

Optagelserne fra Grimhøj har fået flere politikere op i det røde felt. De Konservatives Naser Khader siger til Ritzau, at moskéen skal lukkes. DF er enige.

Venstres integrationsordfører Marcus Knuth kalder det et ’fudstændigt horribelt menneskesyn’:

- Problemet med den slags prædikener og imamer er, at de er gode til at formulere sig, så det måske ikke er direkte i strid med loven, siger han til Ritzau.

TV 2's programchef, Thomas Breinholt, vil kun svare på spørgsmål skriftligt, og det har derfor ikke været muligt at få et uddybende interview om, hvad der gik forud for Abu Bilals udtalelser i moskéen. Men til TV 2's egen hjemmeside siger han, at muldvarpen ingen spørgsmål stillede, der handler om stening og pisk.

- Hele oplægget om stening kommer helt uopfordret fra Abu Bilal. Det er simpelthen ikke korrekt, at det er noget, som TV 2 har fremprovokeret, siger Thomas Breinholt til TV2.dk.