Motorbrøl og vind i håret: Flere kvinder køber motorcykel

Der er travlhed på landets køreskoler, hvor flere kvinder tager motorcykelkørekort.

Oktana MC er en landsdækkende motorcykelklub udelukkende for kvinder. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Når tusindvis af motorcykler beklæder de solrige danske veje, så er det i stigende grad kvinder, der kører en tur på kværnen.

For selvom ni ud af ti motorcyklister stadig er mænd, så er væksten i nyregistrerede motorcykler størst blandt de kvindelige ejere. Det viser nye tal fra Motorstyrelsen.

Sidste år blev der indregistreret 331 motorcykler til kvinder - det er 255 procent flere end for fem år siden.

Tendensen ser ud til at fortsætte i år, hvor kvinder allerede er kørt afsted på 195 nye motorcykler.

Køreskolerne mærker efterspørgslen

At flere og flere kvinder vælger kværnen til er noget, som kan mærkes rundt omkring på landets køreskoler.

Landsformand for Dansk Kørelærer-Union René Arnt fortæller, at de særligt de seneste par år har oplevet, at køreskolerne er blevet mødt af en større efterspørgsel blandt kvinder.

- Det er en del af den udvikling, vi har i samfundet. Kvinderne ønsker at kunne få kørekort til motorcykel ligeså vel, som vi ser, de tager jagttegn eller andre fornøjelser, så det er helt naturligt, at vi ser en stigning i antallet af kursister, siger han.

Også hos køreskolen Din Min Trafik på Amager i København har man kunne mærke den stigende efterspørgsel blandt kvinder. Jacob Jabr er en af stedets motorcykelundervisere, og han har kunnet konstatere, at kvinderne på det seneste har udgjort omtrent 25 procent af hans kursister.

- Man kan godt mærke stigningen blandt kvinder. Både yngre og de, som er plus fyrre, siger han.

Køreskolelærer Jacob Jabr er ved at instruere en af sine kvindelige motorcykelkursister i korrekt bremseteknik. (Foto: © (C) DR Nyheder)

- Det bliver mindre og mindre mandsdomineret

Et af de steder, hvor man kan få syn for sagen, er hos den landsdækkende motorcykelklub MC Oktana. Her skiftes de cirka 40 medlemmer til at arrangere ture i både ind- og udland.

Det er frihed, frisk luft og hestekræfter mellem benene, der lokker de mange kvinder ud at køre, mener Lisbeth Dons Jensen, der til dagligt er sygeplejerskestuderende.

- Det er en fed fornemmelse i kroppen, når man går i ét med maskinen. Følelsen af at lægge sig ned i svingene og mærke centrifugalkraften, synes jeg er mega fedt, siger hun.

En smule regn er ikke nok til at holde kvinderne fra MC Oktana fra vejene. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Lisbeth Dons Jensen kan især mærke væksten blandt kvindelige motorcyklister i de online forums, hvor der blandt andet bliver arrangeret fællesture.

- Der kommer flere og flere kvinder til, og forskelligheden hos kvinderne bliver også større og større, fortæller hun.

Når hun tropper op på sin motorcykel til blandt venner og familie, så bliver tommelfingeren i dén grad vendt opad.

- Alle synes, det er meget sejt, det er cool, det er friskt. Det er nærmest stereotypisk for en kvinde, der kører på motorcykel, at hun skal være frisk og sej, fortæller hun.

Og når flere og flere kvinder vælger at gøre ligesom Lisbeth, så forstår hun udmærket hvorfor:

- Kvinder bliver mere og mere fri, og samtidig bliver det at køre motorcykel mindre mandsdomineret. Kvinderne får øjnene op for, at det faktisk er rigtig sjovt at køre på motorcykel, siger hun.