Movia mødtes med Israels ambassadør om kritisk buskampagne

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening er klar til at gå i retten, hvis Movia ikke genopliver omstridt kampagne.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforenings kampagne kørte på 35 buslinjer i København og omegn. Efter cirka 100 klager til Movia blev kampagnen pillet af.

Vores samvittighed er ren!

Sådan lyder indledningen på Dansk-Palæstinensisk Venskabsforenings kampagne mod varer fra israelske bosættelser, som blev lanceret på siden af Movias busser i april.

I torsdags besluttede Movias bestyrelse at pille den omdiskuterede kampagne af busserne efter adskillige klager. Men sagen har alligevel givet anledning til, at Movias direktion samme dag holdt et møde med den israelske ambassadør i Danmark.

Det bekræfter både den israelske ambassade og Camilla Struckmann, der er chef for trafikselskabets direktionssekretariat.

- Jeg kan bekræfte, at der blev holdt et møde med den israelske ambassadør torsdag eftermiddag, skriver Camilla Struckmann til DR Nyheder i en sms-besked.

Ambassaden bad om mødet

Hun oplyser, at mødet i Movias bestyrelse, hvor beslutningen om at trække kampagnen tilbage blev truffet, fandt sted fra klokken ni til 12 og dermed nogle timer inden mødet med ambassadøren.

Ambassaderåd og talsperson for den israelske ambassade Roi Dvir oplyser, at ambassaden onsdag kontaktede Movia for at få et møde i stand om kampagnen.

- Det er et naturligt job for en ambassade fra et land, der kører en kampagne imod, at dele vores holdning om sagen og at forsøge at assistere det land, som ambassaden repræsenterer, siger Roi Dvir, der selv deltog i mødet.

Ifølge Roi Dvir sker det dog sjældent, at ambassaden ser anledning til at arrangere møder med danske myndigheder eller offentlige selskaber for at rejse kritik af eksempelvis en kampagne som her.

Han afviser at oplyse, om den israelske ambassade under mødet opfordrede Movia til at stoppe kampagnen, eller om Movias bestyrelse allerede havde besluttet at sløjfe kampagnen, da mødet fandt sted. Men han bekræfter, at ambassaden rejste kritik af kampagnen på mødet.

Ser reklame som opfordring til boykot

Roi Dvir ser kampagnen som et udtryk for, at Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer til en boykot af varer fra Israel som helhed og ikke blot minder danskerne om, at de kan fravælge varer fra israelske bosættelser.

Samtidig undrer han sig over, at foreningen griber fat i ét hjørne af konflikten mellem israelerne og palæstinenserne og gør det til genstand for en kampagne.

- Dette anliggende, hermed forstået bosættelserne, såvel som andre anliggender kan udelukkende løses via direkte forhandlinger. Ikke via kampagner på busser. Det vil ikke hjælpe med at løse problemet, siger han.

Israels ambassade har ikke kontaktet Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening for at få foreningen til at droppe kampagnen.

- Jeg er generelt åben for dialog, men i dette specifikke tilfælde har jeg svært ved at se, hvad det skulle bidrage med, siger Roi Dvir.

Venskabsforening afviser boykot

Formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening Fathi El-Abed finder det dybt kritisabelt, at Movia overhovedet har mødtes med Israels ambassade om kampagnen.

- For mig er det efterhånden underordnet, om mødet fandt sted før eller efter, beslutningen om kampagnen blev truffet. Det afgørende er, at Israels ambassade tog kontakt til Movias ledelse og blandede sig i Movias virke for at påvirke retten til at ytre sig her i landet, siger han.

Fathi El-Abed sammenligner mødet med den måde, som nogle lande i Mellemøsten forsøgte at påvirke Danmarks beslutninger under krisen med Muhammedtegningerne.

Og han fastholder, at både Movias direktion og bestyrelse har ladet sig påvirke af både ambassaden, Dansk Folkeparti og Dansk Zionistforbund til at fjerne kampagnen. Sidstnævntes holdning til sagen kan du læse mere om her.

Klar til at gå rettens vej

Tilbage står Fathi El-Abed med en række spørgsmål til Movia.

- Jeg vil gerne vide, hvor tit og ofte Movias direktion mødes med andre landes ambassadører, spørger han og fortsætter:

- Og hvordan kan Movia sige ja til at mødes med en ambassadør, der giver udtryk for, at kampagnen er skadelig for Israel, uden at de vender tilbage til os, der er ansvarlige for kampagnen, så vi kan afklare eventuelle misforståelser?

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening har inddraget en advokat og er parat til at gå rettens vej, hvis ikke det lykkes at finde en løsning med Movia.

Krav om politisk undersøgelse

Konkret vil foreningen have svar på, om trafikselskabet er indstillet på at genoptage kampagnen - og i givet fald hvornår. Samtidig vil foreningen have Movia til at dække foreningens omkostninger i sagen.

- Vi mener, at vores ytringsfrihed er blevet knægtet. Hvis det ikke lykkes at finde en løsning med Movia, vil vi derfor bede om at få sagen vurderet i retssystemet, siger Fathi El-Abed.

Samtidig vil foreningen mandag kræve en tilbundsgående undersøgelse fra politisk hold, da det var en politisk udpeget bestyrelse i Movia, som med otte stemmer for og én imod besluttede at pille kampagnen af.

Movia har ingen kommentarer

Ambassaderåd Roi Dvir oplyser, at den israelske ambassade fortsat vil følge sagen, men han har ingen kommentarer til, hvorvidt ambassaden vil forsøge at få indflydelse på kampagnen fremadrettet.

DR Nyheder har kontaktet Movia for at forelægge trafikselskabet kritikken fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

Chef for direktionssekretariatet i Movia Camilla Struckmann oplyser imidlertid i en sms-besked, at Movia ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk