Mulig oliepøl ud for Grønland har ligget uberørt i dagevis

Der har formentlig været et olieudslip 360 kilometer ud for Grønland. Arktisk Kommando er endnu ikke nået frem med et skib - fem dage efter.

Forsvarets inspektionsfartøj Knud Rasmussen er sendt til området, hvor der angiveligt har været et olieudslip. (Foto: Naja Mikkelsen)

I mandags blev et muligt olieudslip opdaget cirka 360 kilometer ud for den grønlandske by Tasiilaq.

Arktisk Kommando fik tilsendt et billede fra et lokalt fiskeskib og har siden fået bekræftet udslippet fra satellitbilleder og overvågningsfly.

Men inspektionsfartøjet Knud Rasmussen er fortsat - fem dage senere - ikke nået frem.

- Den korte forklaring er afstand. Det skal sammenholdes med stor is-koncentration øst for Grønland og dårligt vejr, som gør, at det tager tid at nå frem, siger Nils Westergaard, der er hav- og miljøofficer i Arktisk Kommando.

Indsatsfartøjet Knud Rasmussen er sejlet fra den nordøstlige del af Grønland, hvor den grønlandske nationalpark ligger.

Seks-ti meter bølger

Nils Westergaard fortæller, at indikationerne på, at det er olie, er klare. Men materialet skal indsamles, før det endeligt kan bekræftes - og føre til en politianmeldelse, hvis der rent faktisk flyder olie rundt.

De foreløbigt fire dage, der er gået, kombineret med en storm, der har givet op til ti meter høje bølger, har spredt olien, forklarer Nils Westergaard.

- Olien, eller det der ligger på overfladen, er meget spredt. Umiddelbart ligger det i et bælte på 20 kilometer og har en bredde på tre kilometer. Men vi er bange for, at det er en sammenblanding af flere ting - også fiskeolie og produktionsudslip fra fiskeskibe.

Området, hvor olien angiveligt skal være sluppet ud, ligger midt i et koncentreret fiskeriområde.

- Det er også det, der gør det svært for os at se på vores overvågningsbilleder. Området har høj koncentration af makrel, og disse trawlere gør det svært ikke at blande tingene sammen, siger Nils Westergaard.

Fiskeskibe har til det grønlandske medie Sermitsiaq bekræftet, at det ligner olie.

Greenpeace: Alt for sent

Før Knud Rasmussen blev sendt afsted, tog Arktisk Kommando kontakt til Island, som ikke havde mulighed for at deltage i en indsats.

Det kritiserer miljøorganisationen Greenpeace:

- Den aftale, der ligger i Arktisk Råd, er simpelthen ikke god nok. Man kan bede andre lande om hjælp, men hvis de andre lande ikke har mulighed for at hjælpe, så er den aftale ikke det stykke papir værd, den er skrevet på. Der skal helt andre ressourcer og forpligtelser til, hvis vi skal tro på, at man kan håndtere en olieulykke i Arktis, mener Jon Burgwald, der er arktisansvarlig i Greenpeace.

Han kritiserer, at der kommer til at gå så lang tid, før et skib er når frem til området.

- Det er dybt foruroligende, at man ikke kan nå frem til et muligt olieudslip, før der er gået fem dage. Evnen til at reagere hurtigt er altafgørende, hvis man på nogen måde skal være i stand til at rydde op, og selvom vi naturligvis ikke kender omfanget af det aktuelle udslip, er det desværre krystalklart, at beredskabet i Grønland ikke er på plads, siger Burgwald.

Nils Westergaard vil ikke kommentere på det danske beredskabs omfang, men fortæller, at Knud Rasmussen er fremme ved den mistænkelige pøl i morgen ved middagstid, hvor det endeligt vil blive afklaret, hvorvidt det er olie, som er sluppet ud. Desuden har Arktisk Kommando løbende overflyvninger og har bestilt ekstra satellitbilleder frem til den 23. august.

Facebook
Twitter