Mulige restriktioner deler Folketinget: Skal vi tage forholdsregler eller afvente?

Senere i dag mødes sundhedsordførerne for at diskutere en mulig nedlukning af nattelivet.

Det er muligt, at trængslen til landets natklubber bliver mindre de kommende weekender. (Arkiv) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det daglige antal smittede med coronavirus var i går på 6.324, hvilket er rekordhøjt.

Og de høje smittetal blandet med den nye virusvariant Omikron betyder, at der kan blive brug for skærpede restriktioner.

Sådan lød det fra Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde i går.

- Netop fordi det er en bekymrende udvikling, vi ser, er vi nødt til at kigge ned i værktøjskassen. Vi skal overveje, om der skal yderligere tiltag til, lød det fra Søren Brostrøm.

Han understregede, at det er en politisk beslutning, hvilke tiltag man vil indføre, men han mener, at et af de områder, der skal kigges på, er nattelivet.

Mette Frederiksen varslede i går på Facebook et pressemøde om mulige restriktioner onsdag aften.

- Det er myndighedernes vurdering, at der er behov for flere tiltag - blandt andet for at forsinke udbredelsen af den nye variant, skriver hun.

Inden pressemødet mødes Folketingets sundhedsordfører i Epidemiudvalget i eftermiddag for at diskutere mulighederne for at forsinke smitten med Omikron-varianten.

Her vil sundhedsmyndighederne også opdatere ordførerne på situationen og komme med mulige anbefalinger.

Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, er klar på at indføre restriktioner.

- Jeg synes, det er klogt, at man for eksempel lukker nattelivet, og jeg synes også, at vi skal kigge på, om vi kan være så mange sammen ad gangen, som vi er nogle steder i samfundet, siger hun.

Herefter er der møde i Epidemikommissionen, hvor nye restriktioner også er på dagsordenen.

Flere vil afvente

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at nye restriktioner er en nødvendighed, og man bør starte med de områder, der også fik lov at åbne sidst efter nedlukningen.

- Det afgørende nu er, at vi får begrænset risikoen for supersprederbegivenheder, og det er typisk julefrokoster og natteliv. Derfor synes jeg, at det vil være helt fornuftigt at sætte ind der først, siger han.

Flere andre partier, blandt andre Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative vil afvente, hvad sundhedsmyndighederne vil anbefale, før de vil tage stilling til, om der skal være nye restriktioner.

En af dem er den konservative sundhedsordfører, Per Larsen.

- Jeg vil godt lige se, hvad det er for nogle restriktioner, Epidemikommissionen i givet fald lægger op til. Og så er det også et spørgsmål, om der er kompensationsmuligheder for de virksomheder, der givetvis vil lide et tab, hvis der er noget, som lukkes ned, siger han.

Vil se dokumentation

Lars Boje Mathiesen, der er sundhedsordfører for Nye Borgerlige, mener, at det er alt for tidligt at tale om restriktioner, fordi antallet af indlagte med coronavirus de seneste dage har været relativt stabile.

- Der er ikke noget i tallene, som siger, at nu er det her en meget mere alvorlig smitte, som betyder, at flere bliver indlagt. Hvis vi ser sådan nogle tal, så er det klart, at der skal reageres, fortæller Lars Boje Mathiesen.

Han vil have dokumentation for, hvilken effekt eventuelle restriktioner vil have, før han stemmer for dem. Ifølge ham vil en mulig nedlukning af nattelivet være "en fortsættelse af et overforsigtighedsprincip fra sidste år."

Folketingets sundhedsordfører i Epidemiudvalget mødes virtuelt klokken 14.

FacebookTwitter