Muligt tilfælde af sjælden blodprop indberettet efter vaccination med Johnson & Johnson i tilvalgsordningen

Lægemiddelstyrelsen mener, at der sandsynligvis er tale om VITT-syndromet.

Lægmiddelstyrelsen har modtaget den første indberetning om et muligt tilfælde med VITT i forbindelse med Johnson & Johnson-vaccinen (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Lægemiddelstyrelsen har modtaget den første indberetning om et muligt tilfælde af en sjælden, men alvorlig type af bivirkninger i forbindelse med Johnson & Johnson-vaccinen.

Der er tale om syndromet VITT, der er en sjælden, men alvorlig blodprop i kombination med et lavt antal blodplader, og personen, der er blevet ramt, har fået vaccinen i tilvalgsordningen.

Det oplyser styrelsen til DR Nyheder.

- Efter en hastebehandling af indberetningen og den foreliggende dokumentation er det styrelsens vurdering, at der sandsynligvis er tale om VITT, siger Line Michan, enhedschef for lægemiddelovervågning i Lægemiddelstyrelsen, i en skriftlig kommentar.

Det er det første konstaterede tilfælde i Danmark efter vaccination med Johnson & Johnsons vaccine.

Der er hidtil registreret tre VITT-tilfælde efter vaccination med AstraZenecas vaccine, heraf to med dødelig udgang. AstraZeneca var den første vaccine, der blev taget ud af det officielle vaccinationsprogram.

En dansk-norsk undersøgelse har tidligere anslået, at den alvorlige bivirkning med blodpropper ses hos cirka 1 ud af 40.000 vaccinerede blandt dem, der får AstraZenecas vaccine.

Ganske, ganske sjældne

Hvad angår vaccinen fra Johnson & Johnson har man ikke lige så sikre tal, men DR's sundhedskorrespondent, Peter Geisling, kalder det alligevel 'ganske forventet', at vi nu ser et tilfælde af de alvorlige bivirkninger.

- Det er, som jeg hører det, en 29-årig kvinde, der har fået en Johnson & Johnson-vaccine, fortæller han.

Men han har samtidig nogle beroligende ord til de godt 46.000 borgere, der indtil videre har fået en vaccine med Johnson & Johnson gennem tilvalgsordningen.

De behøver ikke gå rundt og være nervøse.

- Det har de bestemt ikke grund til at være. De alvorlige bivirkninger dukker oftest op inden for de første 14 dage, og de er ganske, ganske sjældne. Samtidig er lægerne også blevet bedre til at behandle dem, når de opstår, siger han.

Peter Geisling, DR's sundhedskorrespondent. (Foto: Dr © DR)

Oplyst grundlag

Beslutningen om at tage de skrottede vacciner i brug i en tilvalgsordning blev taget af et bredt flertal i Folketinget.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen (K), mener ikke, at det nye tilfælde af alvorlige bivirkninger ændrer på det fornuftige i, at tilvalgsordningen blev vedtaget.

- Det er selvfølgelig altid beklageligt, når der er nogen, der får en bivirkning af medicin, men Johnson & Johnson-vaccinen er i den her ordning valgt af folk på et oplyst grundlag, og jeg synes stadig, det var en god idé at få vaccineret så mange danskere som muligt, siger han.

Per Larsen fra De Konservative. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Han frygter ikke flere lignende tilfælde, fordi tilvalgsordningen automatisk vil glide ud, nu hvor alle over 16 år er blevet indkaldt til det officielle vaccinationsprogram.

Hans ordførerkollega i SF, Kirsten Normann Andersen, ærgrer sig over, at en borger er blevet ramt af VITT-syndromet.

- Jeg er ikke overrasket. Vi har jo haft kendskab til, at denne her teknologi kan medføre de her alvorlige tilfælde. Derfor er det stadig utrolig trist, når det sker, siger hun.

Vil ikke droppe ordning

Selvom SF ifølge Kirsten Normann Andersen aldrig var ubetinget tilhænger af tilvalgsordningen, var partiet med i aftalen om at skabe den.

Alligevel mener hun ikke, at den på baggrund af den seneste hændelse nu bør skrottes.

- Vi har den på de betingelser, som Sundhedsstyrelsen har listet op, nemlig at patienter skal informeres om, at den her risiko eksisterer. Så på den måde synes jeg, det ville være forkert, hvis vi siger, at nu har vi set eksemplet på det, vi godt vidste kunne ske, og så vil vi trække den tilbage igen, siger hun.

Coronavaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson blev taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram, da de blev koblet sammen med netop den sjældne type blodprop.

Siden blev det politisk besluttet, at vaccinerne skulle tilbydes i en tilvalgsordning. De første stik blev uddelt i slutningen af maj.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er godt 46.000 personer blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen herhjemme.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Practio, der uddeler vaccinerne i tilvalgsordningen.

Facebook
Twitter