Mundbind, coronapas og kortere test: Sådan ser din hverdag ud fra på mandag

Det var dog ikke alle regeringens indstillinger, man kunne blive enige om.

Nye restriktioner gælder fra mandag.

Først foreslog Epidemikommisonen det, så indstillede regeringen det til Epidemiudvalget og i går aftes sluttede så den tredelte vej for genindførslen af coronarestriktionerne i det danske samfund.

Konkret drejer det sig om tre områder. Nemlig genindførslen af mundbind, udbredelsen af coronapas og kortere gyldighed af en negativ test i forhold til coronapasset.

Epidemiudvalget satte sig til forhandlingsbordet klokken 17.00 og kunne ved 22-tiden løfte sløret for, hvad man var blevet enige om.

Flere beslutninger er blevet udskudt til partierne mødes igen næste uge på grund af uenigheder. Der var dog også en del steder, hvor man kunne mødes.

Derfor træder disse restriktioner i kraft på mandag.

Mundbind - men ikke uden modstand

- Min forventning er, at covid selvfølgelig ikke vil forsvinde fra det danske samfund, når vi når ind i december måned, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke, da Epidemiudvalget godkendte restriktionerne på hans område. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Epidemiudvalget valgte tidligt på aftenen at bakke op om kravet om mundbind i sundhedssektoren. Det betyder, at besøgende og medarbejdere på sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud fremover skal bære mundbind.

Samtidig - og måske noget mere indgribende for flere danskere - kunne Epidemiudvalget bakke op om, at der nu også kræves mundbind i offentlig transport som busser, tog, metro, færge, indenrigsfly og taxa.

- Vi er enige om at indføre mundbind eller visir i kollektiv transport. Der er man tæt på andre mennesker og har ikke mulighed for at gå andre steder hen, lød det fra Stinus Lindgreen (R), formand for Epidemiudvalget, kort efter mødet.

Julehandlen vil også komme til at foregå med tildækket mund- og næseregion. Et flertal af partierne i Epidemiudvalget har nemlig valgt at bakke op om mundbindskravet i detail- og engroshandlen. Det vil sige dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader og take-away steder.

Spørgsmålet om, hvorvidt de ansatte i butikkerne også skal bære mundbind, er udskudt.

- Da der jo for de ansatte også kan være krav om coronapas, så bliver vi nødt til at finde en balancegang mellem coronapas og mundbind, sagde Stinus Lindgreen.

Heller ikke beslutningen om at indføre krav om mundbind for de ansatte i plejesektoren, hvilket ellers var en indstilling, blev man enige om på mødet.

- Der er uenighed om plejehjemmene. Der er nogle af os, der synes, at det ikke bare var dobbeltkonfekt, men trippelkonfekt, at man har tredje stik, test og så også skal gå med mundbind, så den tager vi først i næste uge, lød det fra sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Coronapas flere steder

Det er nu et krav, at du skal fremvise et gyldigt coronapas på videregående uddannelser, voksenuddannelser samt sprogcentre. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

En ting kunne man dog ret klart enes om. Det er nu et krav, at du skal fremvise et gyldigt coronapas på videregående uddannelser, voksenuddannelser samt sprogcentre.

- Det er det mindst indgribende værktøj, vi har, og det er med til at få brudt nogle smittekæder, sagde Stinus Lindgreen.

Derudover kræves gyldigt coronapas også i liberale serviceerhverv som tatovører og frisører, mens besøgende i ældreplejen og på sociale tilbud også skal have det med.

Skal du til koncert eller lignende, skal du også vænne dig til, at der kræves coronapas på steder, hvor der er 100 personer eller flere samlet indendørs og 1.000 udenfor.

Derudover blev loven, der giver virksomheder lov til at kræve et gyldigt coronapas af deres ansatte, vedtaget i Folketinget nogenlunde parallelt med, at Epidemiudvalget lagde sig fast på de nye restriktioner.

Noget regeringen allerede sidste fredag gjorde klart, at man vil gøre brug af på landets statslige arbejdspladser.

Din test holder kortere

En gyldig PCR-test vil fremover kun gælde i 72 timer, mens en kviktest vil gælde i 48 timer. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Med de udvidede krav om coronapas vil danskere, der ikke er vaccinerede eller immune, fremover nok skulle testes langt mere. Særligt set i lyset af, at man i Epidemiudvalget også besluttede sig for at nedsætte den tid, hvor en negativ test giver et gyldigt coronapas.

- Her har vi også valgt at følgende indstillingerne fra Epidemikommisionen, så de nu er gyldige i kortere tid.

En gyldig PCR-test vil fremover kun gælde i 72 timer, mens en kviktest vil gælde i 48 timer.

Om de mange timers forhandlinger lød det afslutningsvis fra Stinus Lindgreen:

- Vi har behov for, at kommissionen kommer med lidt større klarhed over nogle spørgsmål. Det er særligt de steder, hvor man stiller krav om, at man både skal komme med et grønt coronapas, og du skal have et mundbind på.