Mundbind: Her er fem fejl, du ikke begå

Korrekt brug af mundbind kræver, at man undgår en række oplagte fejl og faldgruber.

(Foto: MARKO DJURICA)

Du kender det måske fra ferierejsen til Tyskland, hvor mundbind er et krav. De ryger af og på, i takt med at man går ind og ud af butikkerne.

Eller trukket under næsen, hvis temperaturen er varm og trykkende.

Men det er faktisk forkert. Korrekt brug af mundbind kræver, at man undgår en række fejl og faldgruber.

Som for eksempel, at man putter sit mundbind i lommen og genbruger det. Eller placerer det under hagen, indtil S-togets døre lukker.

Det bør man ikke gøre, forklarer Julie Engelmann Mollerup, der er farmaceut og sundhedsfaglig konsulent hos Apotekerforeningen.

Men selv med små fodfejl, er det så ikke bedre end at lade være at bære mundbind?

- Nej, for så kan der være en risiko for, at man spreder smitten i de pågældende butikker – især hvis man ikke overholder anbefalingerne for hygiejne og afstand, siger Julie Engelmann Mollerup, der herunder gennemgår de mest almindelige mundbinds-brugerfejl.

Fredag anbefalede Sundhedsstyrelsen i Danmark, at man benytter mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik.

1

I panden

(Foto: MARKO DJURICA)

- Det er højst sandsynligt brugt før og har dermed været fugtigt. Derfor bør man kassere det, fordi fugten gør, at smitte kan trænge igennem, og så beskytter det ikke længere. Hverken ham selv eller andre.

2

Under hagen

(Foto: SCANPIX)

- Det er det samme som at sætte det i panden. Det er brugt og derfor forurenet. Hvis det har været fugtigt, så falder beskyttelsen. Og man risikerer desuden at sprede smitte, hvis man rører det uden at vaske hænder. Eller man kan placere smitte udefra på sit eget mundbind, som man så efterfølgende får tæt på luftvejene, siger Julie Engelmann Mollerup.

3

Løst mundbind og berøring

(Foto: Felipe Trueba)

- Mundbindet på pigen til venstre slutter overhovedet ikke tæt ved kinderne. Det betyder, at en eventuel dråbesmitte slipper ud. Det er netop det, som mundbindet skal opfange. Pigen til højre berører sit mundbind. Derved risikerer hun at sprede smitte, hvis hun selv er smittet, og hvis hun bagefter rører ved et dørhåndtag eller lignende, siger Julie Engelmann Mollerup.

4

I hånden, lommen eller rundt om armen

(Foto: Jim WATSON © AFP or licensors)

- Generelt er det en dårlig ide at have det i lommen, hånden eller på anden vis bære rundt på det. Man risikerer, at det bliver forurenet. Det er beregnet til engangsbrug, så tag det frem, brug det, og smid det ud, siger Julie Engelmann Mollerup.

5

Fri luft til næsen

(Foto: Denis Lovrovic © AFP or licensors)

- Det er jo bare anderledes at trække vejret gennem et mundbind. Men det skal ikke trækkes ned under næsen, for så opfanger det ikke dråbesmitte eller beskytter bæreren. Man skal også huske at forme den lille metalbøjle, der sidder ved næsen, så den slutter tæt, Julie Engelmann Mollerup.

Facebook
Twitter