Mundbinds-forvirret? Ekspert kalder kommunikation 'lidt tragisk'

To eksperter kalder kommunikationen om mundbind for uklar. Sundhedsstyrelsen forstår godt forvirringen og vil rette op.

Det eneste sted, hvor der er krav om mundbind, er, når man står op i offentlig transport. Resten er anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Hvornår er mundbind et krav, og hvornår er det kun en anbefaling? Og betyder ordet "skal" det samme som "krav", eller er det istedet det samme som "anbefaler"?

Hvis du er forvirret over, hvor du egentlig skal bruge mundbind fremover, så er du ikke alene.

Det blev tydeligt i Aabenraa i går, hvor en praktiserende læge oplevede, at folk ikke havde opfattet Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mundbind i venteværelset, og mange derfor troppede op uden. Et billede, som bliver bekræftet af Birgitte Ries Møller, der er formand for PLO i Region Syddanmark.

Det er dog ikke det eneste sted, hvor forvirringen over mundbind kan opstå. Det samme gør sig gældende på coronasmitte.dk, som er de danske myndigheders fælles informationsindsats under covid-19.

Her veksles der nemlig mellem ”skal” og ”anbefaler” på en måde, som Karin Sloth, der underviser i kommunikation ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder ”lidt tragisk”.

- Det er dog en morsom kommunikation. Lidt tragisk, siger hun og tilføjer, at sundhedsmyndighederne ellers har været gode til at kommunikere i en periode.

Behov for klar kommunikation ved ændringer

Det var i går - den 14. juni - at vi igen måtte slippe mundbindet mange steder, og her er det altså glippet med kommunikationen.

- Hver gang vi forandrer noget, er der behov for klar kommunikation, og det kan man ikke sige, at det her er. Der har de været uheldige, forklarer Karin Sloth.

Når der veksles mellem ”skal” og ”her anbefales det”, bliver man ifølge Karin Sloth i tvivl om, hvorvidt det decideret er et krav, der skal overholdes, eller om det er noget, man selv må vælge at følge.

På coronasmitte.dk er der eksempelvis opgivet flere spørgsmål med tilhørende svar, hvor dette spørgsmål er et af dem: ”Skal jeg bære mundbind i sundhedsvæsenet, fx hos min læge”? Her lyder svaret nedenunder: ”Ja, du anbefales at bære mundbind ved ophold i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer - det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre-næse-hals-speciallægepraksis."

Ekspert: Kommunikationen er druknet

Kommunikationen om brugen af mundbind skaber forvirring hos folk, mener også Michael Bang Petersen, som er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder forskningsprojektet HOPE om danskernes adfærd under coronakrisen.

- Den kommunikation, der har været, er druknet i budskabet om, at vi skal væk med mundbindene, og det gør, at man skaber forvirring hos borgerne, fordi man kommer ind i en lægepraksis, hvor nogle har mundbind på, og andre ikke har, siger Michael Bang Petersen.

- På den måde er det ikke underligt, at den enkelte ikke fanger, at hov der er stadig situationer, hvor det er påkrævet at have mundbind på, fortsætter han.

Sundhedsstyrelsen er kede af forvirring

Hos Sundhedsstyrelsen erkender man, at den seneste kommunikation om brugen af mundbind har skabt forvirring.

- Der har været en del af forvirring. Det forstår jeg godt, og det prøver jeg at rette op på ved at være mere tydelig i kommunikationen, siger Helene Bilsted Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi er kede af forvirringen og vil gerne hjælpe med at sikre, at folk ved, hvor de skal bære mundbind, fortsætter hun.

For at slå det fast, så er der kun ét sted, hvor det ifølge lovgivningen er et krav, at du bruger mundbind. Det gælder i den offentlige transport, når du står op.

Det betyder, at når du læser Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvor der veksles mellem ”skal” og ”anbefaler”, så er der altså stadig tale om anbefalinger, medmindre det handler om kollektiv transport, hvor du står op.

- Grunden til, at vi siger ”skal” er, at det er vores absolut klare anbefaling. Den er ikke grundfæstet i lovgivningen, men vi anbefaler det meget stærkt, siger Helene Bilde Probst og tilføjer, at man altid kan lade være med at følge anbefalingerne.

Så en læge kan i princippet ikke pådutte en patient at bruge mundbind i venteværelset?

- Det er ikke bundet i en lovgivning. Jeg tror ikke, jeg kan sige det klarere.

Der er altså ikke nogen, der kan tillade sig at sige noget til patienten?

- Du kan ikke få en bøde, men den praktiserende læge kan kraftigt opfordre til det.

Du behøver ikke at bruge mundbind, når du opholder dig på stationer, perroner og lignende. Men når du står op i toget eller bussen, er det et krav. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Kommunikation særlig vigtig ved anbefaling

Netop kommuikationen bliver vigtigere, når brugen af mundbind i høj grad overgår til anbefalinger, vurderer Michael Bang Petersen.

- Hvis det er en anbefaling, lægges det ud til den enkelte borger at vurdere, om det nu også er hensigtsmæssigt for mig. Det er folks frie motivation, siger han og tilføjer, at læger selvfølgelig kan opfordre til det.

Hvis det er et krav, så er det ikke baseret på frivillighed, men en grad af tvang sanktioneret med bøde, afslutter han.

    Facebook
    Twitter

    Mere fra dr.dk