Museer frygter, at gæsterne udebliver efter genåbning i dag

Krav om mundbind og coronapas vil holde gæster væk, frygter flere museer.

Nationalmuseets særudstilling 'Togtet' om vikinger er noget af det, man kan tage ind og se igen fra søndag. (Arkivfoto) (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Rettelse: Der var fejl i, hvilke af Nordjyske Muséers lokationer der åbner søndag og tirsdag. Det er nu korrigeret.

I dag kan museerne igen invitere gæster indenfor til at se på kunst eller gå på opdagelse i historien.

Men flere steder frygter direktørerne, at gæsterne udebliver.

Kravet om coronapas og mundbind kan nemlig være en stopklods for nogle, mener vicedirektør på Nationalmuseet, Anni Mogensen.

- Vi har set ved nogle af de andre genåbninger, at der går lidt tid, før man finder vej ind til os. Så der er selvfølgelig en bekymring for, hvor hurtigt det går, siger hun.

Museerne har været lukkede siden 19. december på grund af høje smittetal, og Poul-Erik Tøjner, der er museumsdirektør på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk, er sikker på, at antallet af gæster ikke bliver på vanligt niveau lige med det samme.

Museumsdirektør på Louisiana Poul Erik Tøjner. (Arkivfoto) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

- Det er klart, at der kommer jo ikke nok (gæster, red.), men sådan er det, og sådan har det også været de andre gange. Det er en tilvænningssag. Og så har jeg det lidt ligesom musikere - vi spiller for dem, der kommer, siger han.

Det går hårdt ud over økonomien, hvis gæsterne udebliver - en væsentlig del af museets indtægter kommer fra entrebilletter, oplyser Anni Mogensen.

- Det hul skal vi have dækket, hvis ikke gæsterne strømmer tilbage, siger hun.

Hos Statens Museum for Kunst er direktør Mikkel Bogh ikke lige så bekymret for, at danskerne bliver væk fra museerne efter genåbningen i dag.

Han frygter dog, at de udenlandske turister igen i år udebliver i stor stil, og de er særdeles vigtige for museets økonomi.

- Internationale turister betaler fuld billetpris - næsten uden undtagelse ved kasse ét. Og i det hele taget køber de meget i museet - altså i butikken og bruger vores café og restaurant, siger han.

Normale tilstande har lange udsigter

Hos Nordjyske Museer, som råder over flere forskellige museer i Nordjylland, åbner en af afdelingerne i morgen - det gælder Vikingemuseet Lindholm Høje - mens Aalborg Historiske Museum åbner tirsdag.

Flere af de mindre steder hos Nordjyske museer er nemlig ubemandede, og derfor kan de ikke åbne i denne omgang, når der ikke er personale til at tjekke hverken coronapas eller mundbind.

Museumsdirektør Lars Christian Nørbach forventer, at der går lang tid, før antallet af gæster er tilbage på niveauet før corona.

- Jeg tror først rigtigt, vi er tilbage igen i 2023, siger han.

Den forudsigelse skyldes blandt andet, at de udenlandske turister stadig udebliver i stor stil på grund af rejserestriktioner. Samtidig holder særligt også kravet om mundbind mange danske gæster væk, mener Lars Christian Nørbach.

- Da der kom et mundbindskrav igen i december, kunne vi se: Vupti! Så forsvandt mange publikummer.

Det har fået museet til at tænke i alternativer og udvide med flere byvandringer og rundvisninger udenfor museet - i eksempelvis udgravninger. Det foregår udendørs og i mindre grupper, og det er populært.

- Det er et koncept, der passer til en coronavirkelighed, og vi kan se, at det giver pote, siger Lars Christian Nørbach.

Zoo: Vi er optimistiske

Museerne er bare nogle ud af mange kulturinstitutioner, som åbner i dag. Også zoologiske haver kan lukke gæster ind igen, men her har man fordel af, at meget af aktiviteten foregår udendørs.

Og blandt andet derfor er presse- og kommunikationschef Jacob Hoeck i Københavns Zoo ikke så nervøs for, om der dukker tilstrækkeligt med mennesker op, når den zoologiske have åbner i dag.

- Vi er optimistiske i forhold til at få gæster, siger han.

Københavns Zoo er klar til at modtage gæster igen søndag. (Arkivfoto) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

I Zoo behøver gæsterne ikke have mundbind på, når de går rundt i anlægget udenfor - modsat på et indendørs museum, hvor det skal være på ansigtet hele tiden, og det er en klar fordel, mener Jacob Hoeck.

- Vi havde helt klart ønsket os at være åbent helt uden restriktioner, fordi det er bare en bedre oplevelse for alle. Når det er sagt, så forstår vi jo godt, at vi stadig skal passe på hinanden, siger han.

Bliver der økonomiske udfordringer hos kulturtilbuddene, hvis gæsterne udebliver, skulle der være hjælp at hente.

Folketinget besluttede tidligere på ugen, at blandt andet teatre, biografer og museer fortsat kan søge om kompensation, selvom de åbner søndag.

Også spillesteder, højskoler og Folkeuniversitetet har lov til at åbne i dag. Få det fulde overblik her.