I 126 dage har der været tomt for gæster på alle landets museer og kunsthaller, men i dag smækker dørene atter op for nysgerrige blikke.
På grund af nedlukningen sidste forår og igen over vinteren er museernes udstillinger blevet koncentreret på kortere tid. Og det betyder, at der nu bliver budt på en lang række imponerende udstillinger over hele landet.
For samtidig med at flere af de udstillinger, der kun nåede at leve i kort tid, inden nedlukningen i december, nu bliver vækket til live igen, så har kunstnere og kuratorer i flere måneder også knoklet bag museumsdørene for at have spritnye udstillinger klar til en genåbning.
Derfor bugner museer og kunsthaller lige nu med malerier, installationer og historiske genstande, der fortjener et kig. Men hvis du ikke kan nå dem alle, hvilke skal du så vælge?
Det spørgsmål har vi stillet til tre danske kunstere, der giver dig deres bud på, hvor de ville skynde sig at booke en tid og stå klar med coronapasset.
Copenhagen Contemporary - Art of Sport og Short Story
Hvis den 45-årige billedekunstner Eske Kath kun skal vælge én udstilling han bare må se, så må det være den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragsets 'Short Story' i Copenhagen Contemporary's lokaler på Refshaleøen i København.
For nogle er sport lig med frirum, fællesskab og selvudvikling, men for andre er den skræmmende og ekskluderende. Det er netop den dobbelthed, som udstillingen undersøger for at tegne et alsidigt portræt af sportens væsen.
- Jeg vil så gerne stå der på tennisbanen, bare de tre karakterer og mig. Blot ved at se billeder af tennisbanen, de to børn og den gamle mand i kørestol, bliver jeg faktisk rørt, forklarer Eske Kath og spørger sig selv om værkets betydning:
- Er det et minde? Kigger han på sine børn? Der er en interessant spændevidde mellem alder, som jeg forestiller mig er meget effektiv, når man står der.
Eske Kath må ellers indrømme, at han ikke er den største sportfan derude. Men sport og kunst har alligevel en del ting tilfælles, understreger han.
- Som maler sætter du et regelsæt eller nogle linjer op for din kunst, ligesom der er i sport og på en sportsbane.
- Udstillingen her er et interessant sammentræf mellem sport og kunst, fordi begge handler om regler, og måder at bryde dem på. Det glæder jeg mig til, afslutter han.
Gammel Holtegaard - Seminarium
Det næste visit på Eske Kaths tour-de-museum, er én af hans gamle klassikere, Gammel Holtegaard i Nordsjælland.
Her udstiller den danske billedkunstner Jesper Just fem moderne filminstilationer i museets kunsthal og barokhave under navnet 'Seminarium'.
Udstillingen bearbejder menneskets historiske og stadige behov for at kontrollere naturen. Og det glæder Eske Kath sig i den grad til at se. For er der ét tema, der går igen, når han skal pege på sine foretrukne udstillinger lige nu, så er det sammenhængen mellem natur og menneske.
- Jeg er meget nysgerrig på, hvordan Jesper Just kombinerer videoværker med installationer og ideen om menneskets kontrol af naturen, forklarer Eske Kath.
- Jesper Just arbejder med den her samfundsrelevante problematik ved hjælp af eksemeplvis den smukke have på Gammel Holtegaard, og det glæder jeg mig til at se, hvordan han griber an.
Trapholt - Kryptomania
På Eske Kaths sidste stop skal vi en tur til Jylland. Trapholt i Kolding mere præcist - og Mie Mørkebergs udstilling af malerier og keramik i fantasiverdenen, Kryptomania.
I Mie Mørkebergs udstilling er der endnu en reference til Eske Kaths foretrukne tema om klima, natur og mennesker. Mørkeberg er nemlig meget optaget af, hvordan nutidens teknologiske muligheder og klimamæssige udfordringer påvirker idéen om, at menneske, teknologi og natur skal være opdelte.
- Hun stiller spørgsmålstegn til; hvad er vores plads i naturen og den urgamle kamp mellem menneske og natur. Det er et emne, som mange arbejder med i de her år og hun kan gribe det an på en anden måde, end jeg kan, siger Eske Kath og anbefaler, at man også går benhårdt efter museer i flotte omgivelser - og gerne med en god café.
- Trapholt ligger i et fantastisk område, bare caféen i sig selv er værd at besøge, for at sidde og glo udover fjorden. Det er helt vildt!
Museum Jorn - Miró og Jorn
Kunstneren Farshad Farzankia laver primært malerier og er jævnligt gæst på Museum Jorn i Silkeborg, der huser store dele af Asger Jorns kunstsamling.
Udstillingen viser mødet mellem de to internationalt anerkendte verdenskunstere; Den introverte Joan Miró, der er kendt for sin meget ordentlige stil, og den udadvendte Asger Jorn, der trivedes bedst i kaos.
Mødet er altså et kæmpe sammenstød mellem orden og kaos, og den forskellighed glæder Farshad Farzankia sig virkelig til at opleve:
- Udstillingen er jo bare en kæmpe ting - og det er vildt, at det får lov at ske i Silkeborg!
- Det er dét, Jorn kan, han kan virkelig danse med de tungeste drenge, siger han.
- Og så elsker jeg bare Miró, og selvom de er meget forskellige, så minder deres udtryk ret meget om hinanden. Det bliver rigtigt fedt.
Willumsens Museum - Willumsens verden
Både Farshad Farzankia og Eske Kath er enige om, at et af deres stamsteder, Willumsens Museum i Frederikssund, fortjener et snarligt genbesøg.
Museet indeholder både billedekunstner Jens Willumsens egen kunst og den samling af ældre kunst, han havde opbygget gennem årene. Willumsens kunst har skilt vandene i mange år med sin ofte storladne og til tider ekstreme stil.
Men de omdiskuterede værker, der nu kan ses på den nye samlingsophængning på museet, skræmmer på ingen måde Farshad Farzankia væk:
- Det er altid en fornøjelse at se Willumsen, synes jeg.
- De har jo en virkelig fed samling deroppe allerede, men der er stort fokus på hans skulpturer og keramik på den her udstilling - det er ret fantastisk, understreger han.
Glyptoteket - Forskydninger - Auguste Rodin
- Åh, jeg har virkelig savnet Rodin!
- Det er så lang tid siden, at jeg været inde og sige hej til ham!
Sådan lyder det fra den 35-årige skulptør Maria Rubinke, når hun nævner Glyptoteket i København og udstillingen 'Forskydninger', som det allerførste sted, hun skal besøge.
Det er også Dronning Margrethes. Dronningen fejrer nemlig dagens genåbning med en officiel indvielse af museets nye udstilling af den franske billedhugger Auguste Rodin.
Her kan både du, Dronningen og Maria Rubinke opleve Rodins samling af antikke genstande, der udstilles sammen med hans egne skulpturer. Det er første gang, vi ser det i Danmark, og det er altså ikke noget, der er gået Maria Rubinkes næse forbi.
- Det er jo originale figurer i bronze og fuld højde, det kan altså virkelig noget. Glyptoteket er mit absolutte yndlings museum, og jeg trækker vejret ekstra dybt derinde, sukker Maria Rubinke.
HEART - Black Sun
Er du mere til fotokunst, end til de lidt ældre bronzefigurer? Så har Maria Rubinke et forslag til, hvor både du og hun skal tage hen.
I skal et smut til Herning og byens HEART museum, hvor den internationalt anerkendte fotograf Søren Solkær er klar med sit hidtil største kunstfotoprojekt: 'Black Sun'.
Her finder Solkær ved hjælp af billeder og video tilbage til sit barndoms landskab i Sønderjyllands marskland for at fotografere naturfænomenet, sort sol.
Kunstværkerne viser op mod en million stære, der bevæger sig som én samlet organisme, inden de fortsætter deres træk videre. Og det skaber et vildt visuelt udtryk, som Maria Rubinke gerne tager til Jylland for at opleve.
- Fotografiet kan jo fange øjeblikket, som man hverken kan male eller modelere. Det er kun noget fotografiet kan. Og det har Søren Solkær gjort så fint i den her udstilling.
- Men altså jeg kunne jo blive ved, der er så mange steder, jeg glæder mig til at se. Det bliver fantastisk at komme ud og blive rørt igen, få inspiration og nogle reaktioner fra publikum, afslutter Maria Rubinke.