Museum skal betale 49 millioner tilbage: Vi troede det var en donation

Arbejdsmarkedets Feriefond vil have 900 millioner kroner tilbage fra mindst 30 museer.

Dan Pode Poulsen siger, at det nu ser svært ud med finansieringen for Museet for Søfart.

På Museet for Søfarts donationsvæg står Arbejdsmarkedet Feriefond mejslet ind i sten. For museet i Helsingør var overbevist om, at man ikke skulle tilbagebetale 49 millioner kroner, som fonden udlånte tilbage i 2008.

Lånet blev behandlet som en donation, for ifølge direktør for bygherren Maritim Museums Byg, så fik man indtryk af, at lånet var en formalitet.

- Feriefonden har igennem hele forløbet optrådt på linje med de andre donatorer. Vi har ikke skelnet mellem feriefonden og de øvrige fonde, siger Dan Pode Poulsen.

Men Arbejdsmarkedets Feriefond vil nu have pengene tilbage.

Årsagen er, at fonden i 2014 fik nye vedtægter, da et flertal i Folketinget skar i støtten. I alt vil Arbejdsmarkedets Feriefond have 900 millioner kroner tilbage fra mindst 30 museer.

Troede lån var formalitet

Arbejdsmarkedets Feriefond fortalte tilbage i 2008, at den kun kunne give et rentefrit og afdragsfrit lån. Og i første omgang var Dan Pode Poulsen skeptisk.

- Vi syntes ikke, at vi kunne forpligte et museum til at tilbagebetale 49 millioner kroner en gang i fremtiden. Feriefonden fortalte, at årsagen var, at de derved kunne sikre sig, at vi ikke ville bruge bygningen til noget kommercielt som et supermarked.

Arbejdsmarkedets Feriefond står på muren ved museet sammen med andre donatorer.

Feriefonden fortalte ifølge Dan Pode Poulsen, at når de 25 år var gået var praksis, at man efter ansøgning fik forlænget lånet, hvis bygningen stadig blev anvendt til samme formål.

- Det var en formalitet, siger han.

- Jeg var overbevist om, at det fra Arbejdsmarkedets Fond var ment som en donation, og at lånet udelukkende var udtryk for, at feriefonden havde hånd i hanke med, at vi ikke anvendte bygningen til noget andet.

Minister vil finde løsning

Beskeden fra Arbejdsmarkedets Feriefond er kommet bag på flere museer, der ikke ved, hvordan de skal betale pengene tilbage.

Dan Pode Poulsen siger, at det nu ser svært ud med finansieringen.

- Jeg kan ikke se, hvor man skaffer pengene. Det bliver vanskeligt at overbevise de andre fonde, og jeg har været rundt ved kreditforeningerne, men de anser det for en risikabel forretning, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger ifølge Ritzau, at han nu vil indkalde partierne for at finde en løsning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter