Muslim får erstatning for fokus på religion

En produktionsvirksomhed har fået en bøde for at have spurgt en jobansøger om vedkommendes religion.

En produktionsvirksomhed har fået en bøde for at have spurgt en jobansøger om vedkommendes religion. (Foto: Colourbox)

Det koster en produktionsvirksomhed 2500 kroner, at en ansøger til et ledigt job som montør blev spurgt, om han var muslim.

Det er nemlig i strid med forskelsbehandlingslovens paragraf fire at spørge til en jobansøgeres religion, fastslår Ligebehandlingsnævnet.

Oprindeligt havde nævnet afslået sagen, men en væsentlig fejl fra nævnets egen side, fik dem til at genoptage sagen. Ved første behandling blev der ikke taget højde for forskelsbehandlingslovens paragraf fire.

Spurgte af interesse

Den muslimske jobansøger søgte i september 2010 en stilling som montør på produktionsvirksomheden gennem et vikarbureau og kom til samtale hos produktionslederen.

I et referat fra ansøgerens fagforening står der, ifølge nævnet, at produktionslederen spurgte til ansøgerens religion af ren interesse - og at han fortalte ansøgeren, at der blandt andet var muslimer fra Bosnien ansat.

"Med henvisning til den muslimske baggrund forklarede produktionslederen også, at der i kantineordningen altid var mulighed for at få fiskeretter, hvis der var svinekød i den lune ret," skriver Ligebehandlingsnævnet.

Fagforbund på sagen

Den muslimske ansøgers fagforbund efterfølgende kontakt til deres tillidsrepræsentant på virksomheden for at høre, om der skulle foregå nogen former for forskelsbehandling eller racisme på virksomheden.

De fik oplyst, at der ikke var kendskab til dette, og at der i forvejen arbejdede flere muslimer hos indklagede, uden at det var noget problem.

Bødens størrelse afspejler da også, at nævnet ikke mener, at ansøgerens religion har haft betydning for, hvem der fik jobbet. Men virksomheden er alligevel blev i dømt en bøde, fordi det er i strid med loven at spørge til en jobansøgeres religion.

/ritzau/

FacebookTwitter