Muslimer ønsker ende på striden om tegninger

Muslimske foreninger rækker hånden ud og vil afslutte sagen om de omstridte Muhammed-tegninger. Jyllands-Posten skal vise, at det var ikke avisens mening at håne muslimerne.

Ifølge en række muslimske foreninger er det nu op til Jyllands-Posten at afslutte sagen om de omstridte Muhammed-tegninger.

Efter flere måneders konflikt om en række tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten kommer en række muslimske foreninger nu med et forslag til at afslutte sagen.

Det går ud på, at Jyllands-Posten klart skal vise, at avisen ikke havde til hensigt at håne muslimerne.

Bare for sjov

- Vi rækker hånden ud og lader det nu være op til Jyllands-Posten at vise, at avisen ikke havde til hensigt at håne muslimerne for deres tro, at det ikke var meningen at fremstille Muhammed, og at tegningerne bare var ment for sjov eller som satire. Hvis deres forslag er tilfredsstillende, er den sag afsluttet, siger muslimernes talsmand, Ahmed Akkari.

Forslaget blev fremlagt på en pressekonference i Odense. Godt 20 muslimske foreninger står bag udspillet.

Ønsker respekt fra Jyllands-Posten

Muslimerne har tidligere afkrævet avisen en undskyldning for tegningerne, men står ikke længere helt så stejlt på det punkt. Så om det sker i form af en artikel om sagen, nogle andre tegninger eller på en helt tredje måde, vil muslimerne lade være op til Jyllands-Posten.

- Vi vil have, at Jyllands-Posten udtrykker respekt for muslimerne. Det kan ske med en undskyldning, men det kan også ske på en anden måde. Vi vil lade det være op til Jyllands-Posten at komme med idéerne, siger Ahmed Akkari, som tror på en hurtig afslutning på den omstridte sag.

Chefredaktøren er positiv

Jyllands-Posten chefredaktør, Carsten Juste, siger til TV AVISEN, at han ser positivt på afbalanceret fællesarrangement, og at avisen godt kunne overveje et tema-nummer om Muhammed.

De to parter mødtes allerede tidligere på ugen for at drøfte forskellige forslag.

- Det var et godt og konstruktivt møde. Vi er enige om at finde ud af et eller andet sammen, men vi er slet ikke færdige med at vurdere forslagene, siger Carsten Juste til Ritzau og understreger, at mødet skal ses som led i en proces, som muslimerne og avisen aftalte at sætte i gang allerede i december.

Muslimerne ønsker ikke en undskyldning

Ifølge Carsen Juste kunne løsningen på konflikten gå lige fra at bringe nogle kronikker i avisen, til nogle interviews, eller en lille forelæsningsrække, hvor begge parter kommer med forslag til deltagere.

- Det er vigtigt at understrege, at muslimerne ikke er mødt frem med et krav om, at vi skal undskylde tegningerne. Det er jeg glad for. De forstår dermed vores position i forhold til ytringsfriheden. De forstår godt, at vi ikke kan undskylde uden at krænke ytringsfriheden, og jeg opfatter dette som et oprigtigt forsøg fra deres side på at give danskerne en mere nuanceret opfattelse af Muhammed, siger chefredaktøren.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:533141bba11f9d08f0079155