Muslimer og jøder i fælles kamp mod racisme

Jøder og muslimer går hånd i hånd i en ny kampagne, der skal vise, at religioner ikke bekriger hinanden men står sammen mod racisme.

Gaza-konflikten gav herhjemme problemer mellem nogle jøder og muslimer. Nu går de sammen for at bekæmpe racisme. (© Stock.xchng)

I en ny kampagne mod racisme står Mosaisk Trossamfund og det ellers så omdiskuterede Muslimernes Fællesråd side om side.

- Folk har generelt det indtryk, at religionerne bekriger hinanden. Det indtryk vil vi gerne fjerne, siger tidligere overrabbiner Bent Melchior, der sidder som repræsentant for det jødiske samfund i den gruppe under Københavns Kommune, som har fostret idéen.

Den fælles indsats kommer til udtryk i en plakatkampagne, der skal præge bybilledet i næste uge op til FN's Internationale dag mod racisme 21. marts.

De orange plakater har teksten 'Antisemitisme og islamofobi - ikke i vores by!'

Bekæmp racisme bredt

Talsmand i Muslimernes Fællesråd Zubair Butt Hussain lægger vægt på at bekæmpe racisme bredt.

- Det er et vigtigt signal, at vi på tværs af religiøst tilhørsforhold og politisk ståsted siger stop til racisme, siger han.

Udspringer af konflikten i Gaza

Opmærksomheden om forholdet mellem muslimer og jøder eksploderede i januar under konflikten i Gaza.

En palæstinenser skød på to jøder i et indkøbscenter i Odense, og en række skoleledere udtalte, at jødiske børn ikke ville kunne finde sig til rette på skoler med mange muslimske børn.

Henvendelser fra berørte jøder

Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination modtog i årets første måneder 15-20 henvendelser fra jøder, som følte sig chikaneret.

Alligevel maner Bent Melchior til ro. Han mener, at muslimer er mere udsatte end jøder og advarer mod, at kampen mod antisemitisme ender i islamofobi.

- Den antisemitisme, der har været, kan føres tilbage til muslimer. Men det betyder ikke, at alle muslimer er antisemitter. Folk er tilbøjelige til at generalisere, men det er netop den slags generaliseringer, der har været basis for diskriminationen af jøder, siger Bent Melchior til Politiken.

Plakatkampagnen hører under projektet VI KBH'R', som er en treårig kampagne, der med midler fra Københavns Kommune arbejder mod diskrimination og radikalisering.