Muslimske organisationer i Danmark afblæser kampagne

De muslimske organisationer i Danmark, der har protesteret mod Jyllands-Postens tegninger, er tilfredse med udtalelserne fra statsministeren og avisens chefredaktør. De bebuder samarbejde om at stoppe boykotten mod Danmark.

Statsministerens og Jyllands-Postens udtalelser i aftes stiller umiddelbart muslimerne i Danmark tilfreds.

Kasim Amat, der er talsmand for Islamisk Trossamfund, bebuder en pressekonference, hvor organisationerne der har samarbejdet i sagen om Jyllands-Postens tegninger, "klart og tydeligt vil takke statsministeren og Jyllands-Posten for det som de har gjort".

Tilbyder samarbejde- Vi må arbejde sammen nu for at vi har en ordentlig tone i debatten, og har en ordentlig dialog om islam og muslimer, og så må vi også arbejde på hvordan vi kan være med til at indstille den her boykot som har skadet erhvervslivet i Danmark, siger Kasim Amat til Radioavisen.

Amat foreslår at de islamiske organisationer, Udenrigsministeriet og Dansk Industri, måske Arla, sender en fælles mission til Saudi-Arabien og muftien.

- Så kan vi vise dem hvad der er sket, alle de misforståelser der er sket, rette op på det - så kunne det være at det ville hjælpe, siger Kasim Amat til Radioavisen.

Islamisk Trossamfund vil desuden tage kontakt til en række arabiske medier - herunder tv-stationen al-Jazeera - og forklare sagens rette sammenhæng og betydningen af de danske beklagelser, siger Kasim Amat.

Undskyld - eller?Jyllands-Posten sagde i aftes undskyld - ikke for at have bragt de tolv Muhammed-tegninger, men for at have krænket muslimers religiøse følelser.

Og efter omhyggeligt at have hodlt sig på afstand af sagen i fire måneder, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen i aftes til TV2, at han personligt aldrig ville fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en krænkende måde.

Men der kommer ingen undskyldning fra regeringen.

Virkningen af udtalelserne fra Jyllands-Posten og fra statsministetriet er endnu uklar.

Jyllands-Postens melding er blevet udbredt i Mellemøsten via det jordanske nyhedsbureau, og flere dagblade i regionen har citeret den.

Saudi-Arabiens indenrigsminister fastholder, at tegningerne er en fornærmelse og skal fordømmes.