Muslimske piger efter terror: Man føler sig udstillet

Rukhsar og Maleeha oplever mange islam-kritiske spørgsmål efter terroren i Paris. De har fundet deres egen måde at tackle dem på.

- Da jeg lige hørte det, tænkte jeg bare: ’åh, nej. Nu er der en eller anden, der har gjort noget i islams navn igen. Nu kommer det til at gå ud over mig’.

Sådan tænkte 19-årige, muslimske Rukhsar, da den første forfærdelse over det voldsomme terrorangreb i Paris havde lagt sig.

- Man bliver irriteret over, at de bruger Islams navn. Mennesker er gode og onde. Man kan ikke give en hel religion eller et helt samfund skylden, siger Rukhsar.

Når hun venter på bussen eller toget, er hun bevidst om, at hun sidder side om side med nogen, der læser nyheder på deres smartphones om terror, der er begået af muslimer.

- Man føler, man bliver udstillet. Jeg sidder der med tørklæde, jeg er også muslim. Og så står der, at islam er forbundet med alle de forfærdelige ting, siger hun.

Rukhsar føler, hun bliver inddraget i terrorismen, fordi hun er selv er muslim, og fordi det er muslimer, medierne skriver om.

- Man føler, det er én selv, der bliver skældt ud hele tiden. Og det er én selv, der bliver set ned på. Islam er en stor del af mit liv, og derfor føler jeg, det er mig, de snakker om, når de snakker om islam. Det gør ondt inden i, siger hun.

En muslimsk stemme

Hun og hendes lillesøster 18-årige Maleeha er lige nu aktuelle i programmet ’Muslimske pigers dagbog’ på DR2, hvor de med deres mobiltelefoner filmer scener fra deres hverdag.

De ser dokumentaren som en vigtig mulighed for at give ikke-muslimer et indblik i deres liv.

- Vi har fået en stemme, hvor vi selv kan fortælle om vores hverdag og fortælle, hvor meget vi og andre muslimske piger gør for det danske samfund. Vi er en del af det danske samfund, siger Maleeha.

Netop åbenheden omkring islam og praktiserende muslimer er særligt vigtigt, når der sker terror, mener pigerne. Men det kan være svært, når folk henvender sig med fordomme og uvidenhed:

- Man bliver jo virkelig irriteret, når folk kommer og spørger på sådan en måde, hvor man føler, man skal stå til ansvar for, hvad der er sket, siger hun.

- Man skal prøve at tage den med ro og se det som en mulighed for at fortælle om islam, siger Rukhsar og tilføjer, at hende og Maleeha har talt meget om, hvordan de skal håndtere de mange kritiske henvendelser.

- Folk (muslimer og ikke-muslimer, red.) ved ikke så meget om hinanden, og så begynder man at tænke alt muligt. Der skal være mere åbenhed. Folk skal turde spørge os, og muslimerne selv skal være mere åbne og tolerante overfor spørgsmål, siger hun.

Fred og forståelse er alles ansvar

Pigerne mener, at alle parter bør tage ansvar.

- Muslimer, de, der ikke er muslimer, regeringen og dem, der er "forældre" i den her store familie, i det her store samfund, skal være med til at gøre noget, så der ikke bliver mere konflikt. For de skal sørge for, vi holder sammen. Det skal vi også selv, siger Rukhsar.

I aften klokken 21.30 sender DR2 tredje afsnit om de muslimske pigers hverdag. I afsnittet finder Rukhsar ud af, hvilken uddannelse hun skal vælge - om hun skal gå efter drømmestudiet eller studiet, hvor hun kan bruge sit karaktersnit på over 12.