Musvåger sætter kløerne i motionister

Rovfuglene har unger i reden nu, og de kan føle sig truede af løbere og cyklister, siger naturvejleder.

I maj og juni har musvåger unger i reden, og de kan i nogle tilfælde være aggressive over for forbipasserende. (Foto: KARSTEN LARSEN TJORNEHOLM © KARSTEN LARSEN)

Da Lisbeth Preil fra Smørum i sidste uge var ude og løbe en tur i Vestskoven i den københavnske forstadskommune Albertslund, fik hun sig lidt af et chok.

Da hun var nået til et åbent græsareal, kom en musvåge flyvende bagfra og slog næb og kløer i hendes hoved. Hun begyndte straks at råbe og vifte med armene, og det lykkedes hende at skræmme rovfuglen fra sig.

Den slags angreb fra musvåger, der kan have et vingefang på op til 130 centimeter, hører Naturstyrelsen om hvert år fra især motionister, der med deres høje fart kan virke truende på fuglene.

Musvågerne har unger i reden indtil begyndelsen af juli, hvor de flyver fra reden. Derfor er det som regel i maj og juni, at man kan opleve musvågen angribe mennesker.

- Hver sæson har vi to-tre ynglende par, som gentagne gange angriber løbere og cyklister, der bevæger sig ind i fuglenes zone, siger naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Unger lærer at angribe

Det kan enten være de voksne fugle, der forsvarer deres unger - eller ungerne, der skal lære angribe, forklarer han.

- Nogle gange giver den voksne fugl et skrig som et signal eller en opfordring til ungen om, at den skal angribe. Så kommer den store flyvedygtige unge lydløst bagfra, og man oplever det først, når den sidder i håret eller har givet et slag, siger Stephan Springborg.

Ifølge naturvejlederen er antallet af musvåger i Danmark steget i løbet af de seneste årtier, i takt med at man har mindsket mængden af miljøgifte i naturen.

Lisbeth Preil har fundet en effektiv metode til at forhindre musvåge-angreb: en kasket med fjer og øjne i nakken.

Udover musvågerne i Vestskoven i Albertslund nævner naturvejlederen, at de har fået flere henvendelser omkring angreb fra musvåger i skoven ved Ganløse Ore.

Selv om et musvåge-angreb i langt de fleste tilfælde kun giver et par rifter, anbefaler Stephan Springborg alligvel, at man går en tur til lægen, fordi fuglen kan bære på smitsomme bakterier.

- Musvågen er vores svar på en ådselgrib, og de kan godt sætte sig på døde dyr. Derfor er det en god idé at gå til læge.

Vift med armene

Han anbefaler løbere og cyklister, at de snakker med andre motionister, da rygtet om musvåger, som angriber, hurtigt vil sprede sig.

Og så kan det også være en god idé at vifte med armene og sætte farten ned, når man passerer et område, hvor man på forhånd ved, at der kan være aggressive musvåger.

Løberen Lisbeth Preil har fundet en effektiv metode til at forhindre angreb fra fuglene:

- Jeg har lavet en kasket med øjne, som jeg sætter omvendt på hovedet, så jeg løber med øjne i nakken. Jeg har sat fjer i, så jeg bliver større. Folk tror, jeg skal til karneval i skoven, men jeg håber, det kan skræmme musvågen væk, så jeg kan fortsætte mine løbeture i skoven. Dem vil jeg aldrig undvære, siger Lisbeth Preil i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk