Det regulerer blodsukkeret effektivt, giver vægttab og forebygger alvorlig sygdom, der kan være udløst af overvægt og diabetes.
Novo Nordisk diebetesmiddel 'Ozempic' er blevet kaldt lidt af et vidundermiddel, der både kan behandle type 2-diabetes og også har vist sig at få kiloene til at rasle af patienterne.
På kort tid er midlet blevet ufatteligt populært, og koster statskassen millioner af kroner i tilskud.
En måneds forbrug af Ozempic til brug som diabetesbehandling koster 1.300 kroner, og tilskuddet fra det offentlige dækker næsten hele regningen.
Sidste år brugte regionerne sammenlagt 580 millioner kroner på tilskud til de cirka 80.000 borgere, der fik Ozempic. Det svarer til ti procent af regionernes samlede udgifter til medicintilskud.
Derfor mener Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF), som er en afdeling under Sundhedsstyrelsen, at forbruget af Ozempic skal "markant ned".
Det skriver de i en pressemeddelelse.
- Forbruget skal derfor markant ned, og langt færre personer skal fremover sættes i behandling med en GLP-1 receptor agonist (Ozempic, red.), lyder det fra Simon Tarp fra IRF i pressemeddelelsen.
- Det betyder også, at mange at de personer, som i årenes løb er sat i behandling med en GLP-1 receptor agonist (Ozempic, red.), bør omlægges til billigere alternativer.
IRF har til formål at fremme brug af de lægemidler, der har den største effekt, færreste og mindst alvorlige bivirkninger og den laveste pris.
En fjerdedel har aldrig prøvet andet diabetesmedicin
I 2022 blev knap 32.000 personer sat i behandling med Ozempic, hvoraf cirka 25.000 fik tilskud fra det offentlige.
Cirka en fjerdedel af de patienter, der fik tilskud til Ozempic, har aldrig modtaget nogen form for diabetesmedicin tidligere, og 56 procent sprang flere behandlingstrin over, skriver Sundhedsstyrelsen.
Dermed mener man, at for mange patienter har fået udskrevet recept på Ozempic, uden først at have afprøvet "billigere og ligeværdige alternativer".
Pernille Hermann er formand for Dansk Endokrinologisk Selskab, som repræsenterer landets diabeteslæger.
Hun fortæller, at langt de fleste af de gode virkninger, man kan opnå med Ozempic, også kan opnås med et andet præparat kaldet SGLT-2-hæmmer, som er en del billigere.
Derudover vil man faktisk også tabe sig ved brug af SGLT-2-hæmmer.
- Studier viser, at man i gennemsnit vil tabe sig fem til seks kilo med Ozempic, mens man med SGLT-2-hæmmerer taber sig to til tre kilo, siger hun og understreger, at der også ses eksempler på patienter, der taber sig betydeligt mere med Ozempic.
Patienter ønsker ofte Ozempic
Med de nuværende retningslinjer kan man få tilskud til Ozempic, hvis man har type 2-diabetes og ikke har opnået tilfredsstillende resultater med andre typer diabetesmedicin.
Men der er også en klausul om, at hvis lægen finder det uhensigtsmæssigt at afprøve de andre præparater, så kan man godt få tilskud til det alligevel.
Pernille Hermann erkender, at diabeteslægerne har en del af ansvaret for, at forbruget af Ozempic er eksploderet og accepterer, der er behov for en opstramning af kriterierne for tilskud.
Men forbruget er i høj grad også drevet af et ønske fra patienterne, fortæller hun.
- Hvis man har en patient, der virkelig ønsker sig det her præparat, fordi man så også kan tabe sig, så er det måske noget, man også efterlever som læge, når man sidder og snakker om det, siger hun.
Det samme mener Bolette Friderichsen, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, som repræsenterer landets almene læger, der udskriver en stor del af recepterne på diabetesmedicin.
- Når vi vælger præparat, så foregår det jo i en dialog mellem det, lægen ved, og det, patienten ønsker. Og når det ikke er lægefagligt forkert at gøre det, og det er noget, patienten ønsker, så kan man jo godt vælge at gøre det, siger hun.
'Vi skal ikke begynde at lave det hele om på torsdag'
Bolette Friederichsen synes, det er fornuftigt at have fokus på at nedbringe udgifterne til den meget dyre Ozempic-medicin.
Men hun synes ikke, at man med det samme skal omlægge en stor del af de patienter, der i øjeblikket får Ozempic, til et billigere alternativ.
- Vi anbefaler, at lægerne tænker økonomisk, når de starter ny medicin, og også gerne når de rutinemæssigt vurderer en patients medicin en gang om året, siger hun.
- Men vi skal ikke begynde at lave det hele om på torsdag, for så er der patienter, der bliver forvirrede og ikke får den medicin, de har brug for.
Hvis lægerne skal til at indkalde diabetespatienter ekstraordinært for at omlægge medicinen, så vil det også tage plads fra andre patienter hos de almene læger, siger Bolette Friederichsen.
Det er Lægemiddelstyrelsen, der beslutter, om der skal gives tilskud til medicin eller ej. De er lige nu i gang med at vurdere, om kriterierne til tilskuddet til Ozempic skal laves om.
Novo Nordisk diabetesmedicin Ozempic og slankepræparatet Wegovy er rasende populære, men også dilemmafyldte. Det kan du høre mere om i dette afsnit af Genstart.