Myndigheder advarer kraftigt imod online køb af study drugs: 'Du ved ikke, hvad du putter i munden'

Study drugs er kun et enkelt klik væk. Og myndighederne tilbageholder hvert år ulovligt indførte pakker med især modafinil, viser nye tal.

Hvis du indfører medicin ulovligt, kan du blive straffet med en bøde, oplyser Lægemiddelstyrelsen. (Foto: Grafik: Sandra Bertelsen)

Hvordan får man fat i medicin, der ellers kræver, at din læge vil udskrive en recept?

Som med alt andet i 2021. På nettet.

Det gælder også forskellige former for study drugs, for eksempel Ritalin, modafinil og betablokkere.

Det er ulovligt at importere medicinen ind i Danmark. Alligevel sker det, viser nye tal fra Toldstyrelsen.

Siden 2016 har myndighederne ved stikprøvekontrol fundet knap 600 forsendelser med study drugs sendt fra udlandet. Men det er kun en lille del af den ulovlige medicin, der på verdensplan bliver købt og solgt, lyder det fra Karen Juul Jensen, som er specialkonsulent og jurist i Lægemiddelstyrelsen.

- På globalplan og i Danmark er det et meget alvorligt problem, og vi arbejder tæt sammen med politiet, tolden og andre nationale og internationale myndigheder om at bekæmpe det, siger hun.

Karen Juul Jensen forklarer, at især modafinil bliver indført ulovligt til Danmark. Forsendelserne kommer fra lande udenfor EU.

I 2021 er der allerede fundet cirka 120 forsendelser. I 2016 var det tal 33, mens der i 2018 blev fundet hele 208 forsendelser. Derudover har en global Interpol-aktion netop lukket 46 hjemmesider, der sælger ulovlig medicin til danskere. Også her fandt Lægemiddelstyrelsen eksempler på handel med study drugs.

'Det er klart, at der er et mørketal'

Det er Toldstyrelsen, der tilbageholder pakkerne, når de rammer den danske grænse og herefter overdrager sagerne til Lægemiddelstyrelsen.

Toldstyrelsen fortæller, at man ikke med sikkerhed kan sige noget om, at der bliver indført flere study drugs til Danmark - blot at de finder mere, fordi de er blevet bedre til at spotte pakkerne.

Og så finder styrelsen langt fra det hele.

- Det er jo klart, at der også er et mørketal, når det kommer til mængden, der bliver indført i Danmark, siger Michael Lund, som er kontroldirektør i styrelsen.

Det er da også blevet mere udbredt at købe medicin på nettet. Og det skal man passe på med, forklarer Karen Juul Jensen.

- Man ved ikke, hvad man får, når man køber ulovlig medicin. Desværre kan det se enormt professionelt ud, både hjemmesiden og de produkter, man får i hænderne. Men det viser sig desværre ofte at være ulovlige forfalskninger og medicin fremstillet uden de nødvendige tilladelser, siger hun.

Derfor kan det være farligt at putte i munden. Ganske simpelt: Fordi man ikke ved, hvad det pillerne indeholder.

- Vi ved også, at det er kriminelle netværk, der står bag frembringelsen og salget af ulovlig medicin, siger Karen Juul Jensen.

'Hammernemt' at få fat i

Det er da også i strid med loven at købe study drugs på nettet. For eksempel når det gælder Ritalin, som er et kendt study drug. Det indeholder euforiserende stoffer, og er derfor både ulovligt at sælge, købe og besidde uden recept.

Samtidig er det ulovligt at købe alle typer af medicin hjem fra lande uden for EU, oplyser Lægemiddelstyrelsen. Også selv om det ikke kræver en recept i det land, medicinen er sendt fra. Af den årsag er også modafinil - et andet study drug - ulovligt at købe hjem.

Hvis du alligevel gør det, kan du blive straffet med en bøde. Og hvis du videresælger medicin ulovligt, kan det give en bøde eller op til halvandet års fængsel.

Lægemiddelstyrelsen ser eksempler på begge dele.

- Vi ser alt fra meget små forsendelser. Men også folk, der gang på gang indfører medicin ulovligt, også store indførelser med henblik på videresalg må man formode. Også study drugs, siger hun.

I sådan et tilfælde melder styrelsen altid køberen til politiet.

Og nu hvor det er ulovligt, kunne man måske tænke, at det er besværligt at få fat i ulovlige study drugs. Men det er det ikke, lyder svaret fra en ekspert.

- En faglig vurdering er, at det er hammernemt, siger adjunkt ved Aalborg Universitet, Rasmus Munksgaard.

Han har i mange år bevæget sig rundt på mørkenettet og i de mørkeste hjørner af det åbne net for at kaste lys over markederne for salg af stoffer, medicin og hvad man ellers kan finde. Her er han både stødt på handel med Ritalin og modafinil.

- Det er der en stor efterspørgsel på, forklarer han.

Ingen statistik

Nu har vi altså slået fast, at study drugs bliver købt. Men bliver pillerne også spist og brugt i studiesammenhæng?

Der findes ikke meget statistik på, hvor udbredt det er.

En helt ny spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt fagforeningen Djøfs Studerende viser dog, at 100 af de i alt 1.527 studerende, der svarede på undersøgelsen, har taget præstationsfremmende midler i studietiden. 36 af dem svarer, at de har taget nervemedicin som for eksempel Ritalin og modafinil.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ for Djøfs studerende eller det samlede antal studerende i Danmark. Derfor kan den heller ikke sige noget om det samlede omfang af brugen af study drugs. Men forskellige eksperter fortæller, at de kender til tendensen.

Samtidig har vi på DR Nyheder været i kontakt med 11 unge, som alle fortæller, at de på ulovlig vis har købt og taget study drugs. Nogle af dem har bestilt pillerne hjem fra internationale hjemmesider.

'Man er ligeglad med, hvor det kommer fra'

En af dem er Mathias, som i dag har færdiggjort medicinstudiet. Han tog i flere perioder gennem sit studie modafinil for at blive en mere effektiv studerende.

I dag kan han se, at det havde helbredsmæssige konsekvenser for ham. Han fik depressive tanker og blev udbrændt.

- Jeg ville gerne kunne det hele på den halve tid, siger Mathias, der medvirker anonymt, fordi han er nervøs for, hvad hans forbrug af study drugs kan have for hans fremtidige virke som læge. Redaktionen er bekendt med Mathias' rigtige identitet.

Han købte pillerne for bitcoins på en hjemmeside, der i dag er lukket, og havde ingen skrupler ved at spise de piller, der landede i hans postkasse.

- Ligesom med alt andet misbrug, er man jo ligeglad med, hvor det kommer fra. Hvis man kan mærke en effekt, tager man det, siger Mathias.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk