Myndigheder advarer mod alternative varmekilder: 'Går det galt, så går det rigtig galt'

Overlæge på Rigshospitalets brandsårsafdeling frygter, at flere kommer til skade i forsøget på at mindske strømregningen.

Der skal kun rent og tørt træ i brændeovnen, siger Bjarne Nisgaard fra Danske Beredskaber. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

Kan man bruge terrassevarmeren i stuen? Må man brænde europaller af i brændeovnen?

Det er nogle af de spørgsmål, som Danske Beredskaber må svare nej til, når folk kontakter dem. For når temperaturen falder, og energiprisen stiger, begynder flere at tænke i alternative metoder til at varme hjemmet op.

Men det er ikke alle metoder, der er lige smarte, fortæller sekretariatsleder i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

- I øjeblikket får vi mange spørgsmål fra folk, som gerne vil tænke alternativt til, hvordan de varmer deres bolig op. Selvom vi er på vej mod vinteren, så er det ikke noget, vi oplever hvert år, siger han.

Ifølge Bjarne Nisgaard er der ingen tvivl om, at de høje strømpriser er medvirkende til de mange spørgsmål.

- Det er noget, som en stor del af dem, der kontakter os, giver os et indblik i. Man forsøger at klare sig igennem, hvad der må siges at være en kold tid, siger han.

Danske Beredskaber er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder i Danmark. De arbejder for at udvikle og forbedre beredskabet i Danmark.

Pas på biopejsen

På Rigshospitalets brandsårsafdeling er overlæge Rikke Holmgaard også bekymret.

I løbet af to-tre uger har de behandlet lige så mange brandsårsskader fra brugen af ethanol, som de plejer på et helt år.

I de fleste tilfælde er det en uforsvarlig omgang med biopejsen, der har givet slemme forbrændinger. Omkring fem patienter er indtil videre behandlet mod brandskader fra brug af ethanol.

- Siden de her biopejse er kommet frem, har vi set, at folk ikke har den rigtige forståelse for brugen. Ethanol antænder meget hurtigere end andre væsker, siger hun.

Biopejsen giver en god varme, men egner sig ikke som primær varmekilde. Biopejsen brænder på ethanol, behøver ingen skorsten og er et alternativ til den traditionelle pejs. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Den typiske historie fra patienterne er, at de har fyldt pejsen op, inden den har nået at blive kold.

- Så kommer der en eksplosion, når den rammer den varme jernplade eller de varme sten, og så antænder det med det samme. Vi har også nogle patienter, der ligger bedøvet, så der ved vi ikke, hvad der egentlig er foregået, siger Rikke Holmgaard.

Hvis man eksempelvis kommer til at spilde ethanol på sit tøj, skal der ikke ret meget til, før det kan gå rigtig galt. Ifølge overlægen risikerer man, at tøjet brænder ind i huden, hvis ilden får fat.

Hold hovedet koldt

Fra både Bjarne Nigaard og Rikke Holmgaard er beskeden klar: Ting, der hører til udenfor, skal ikke tages indenfor.

- Det, der ligner en nem løsning i sekundet, kan ende med at stille en et langt værre sted, end der man stod til at starte med. Hold hovedet koldt, selvom du gerne vil holde varmen, siger Bjarne Nigaard.

I en pressemeddelelse advarer Sikkerhedsstyrelsen også mod alternative metoder til at varme hjemmet op. Man skal blandt andet være helt sikker på, at en gasovn er beregnet til indendørs brug, før man tager den ind i stuen, skriver de.

- Det kan være livsfarligt at tage grillen eller terrassevarmeren med indenfor, selvom det kan være fristende, lyder det.