Myndigheder fremrykker boosterstik til 18- til 39-årige

Der er rigtig meget smitte i lige netop den aldersgruppe, og blandt andet derfor bliver tredje stik rykket frem, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm fortæller på et pressemøde, at myndighederne har besluttet at fremrykke tredje stik.

Smitten stiger og stiger, og det får nu myndighederne til at fremrykke tredje stik for de 18-39-årige - ligesom det er sket for alle over 40 år.

Alle mellem 18 og 39 år kan altså bestille tid til endnu et stik med en coronavaccine fire en halv måned efter, at de har fået andet stik.

- Vi står midt i en epidemi med eskalerende smitte, og vi har brug for at forebygge både smitte og sygdom med omikronvarianten. Det er begrundelsen, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Han understreger, at det allerede var besluttet, at aldersgruppen skulle have tredje stik, og at hovedparten ville begynde at kunne få det i januar og februar ud fra den oprindelige tidsplan.

"Timing er altafgørende"

Begrundelsen lyder fra Brostrøm, at "timing er altafgørende præcis i den situation, vi står i lige nu her i Danmark et par dage før jul med meget bekymrende stigning med den nye omikron-variant".

- Vi må alt andet lige antage, at den kan give lige så meget sygdom, som den delta-variant, vi kendte, og derfor vil give mere sygdom, mere belastning af sygehusvæsnet og mere smitte. Det er vi nødt til at være på forkant med, siger han.

Derudover er der rigtig meget smitte i aldersgruppen lige nu, fortæller Brostrøm.

- Næsten præcis halvdelen af alle smittetilfælde, vi konstaterer i disse dage er i aldersgruppen 18-39 år, siger han.

Hvis man ikke har andre komplikationer, er man i den aldersgruppe ikke i risikogruppen for at blive specielt syg af covid-19, erkender Søren Brostrøm.

- Men når vi har meget smitte, så vil der være mange smittede og mange syge i den her aldersgruppe, og desværre også nogle, som selvom de ikke har risikofaktorer, faktisk kan blive pænt syge og komme på hospitalet og skal have behandling.

Det er altså først og fremmest begrundelsen for at uddele tredje stik, at man skal undgå alvorlig sygdom, men der er også et hensyn til at forebygge smittespredning.

Det har vist sig, at effekten af andet stik hurtigt aftager, når det handler om beskyttelse mod omikron.

- Efter et par måneder er beskyttelsen mod at blive smittet med den nye virus aftaget. Der er stadig beskyttelse mod alvorlig sygdom, men den er heller ikke i top, siger Brostrøm.

Nye data fra blandt andet Statens Serum Institut viser dog, at med tredje stik er beskyttelsen hævet - også mod at blive smittet med omikron. Brostrøm anslår, at effektiviteten i "runde tal" ligger på mindst 50 procent, men han understreger, at det er foreløbige tal, fordi varianten stadig er relativt ukendt.

- Vi får mere beskyttelse mod smitte - selvom det ikke er perfekt.

Hør Søren Brostrøm fortælle om argumenterne for fremrykning af tredje stik.

Mange i kø til vacciner.dk allerede

De første i målgruppen vil allerede meget snart kunne modtage tredje stik, lyder det fra Brostrøm. Sundhedsstyrelsen forventer, at de første 18-39-årige vil kunne modtage endnu et stik allerede inden nytår.

Allerede under pressemødet er mange gået ind på vacciner.dk for at booke tid, fortæller Søren Brostrøm. I skrivende stund er der over 17.000 i kø til hjemmesiden, og direktøren for Sundhedsstyrelsen opfordrer da også til, at man har tålmodighed i processen.

Det vil nemlig først være i løbet af i eftermiddag, i aften og for nogens vedkommende i morgen, at der bliver åbnet for, at man kan bestille en tid til revaccination.

- Kan I ikke booke endnu, så prøv igen i morgen, siger han.

Der er mange ledige tider i øjeblikket, men der vil komme "run på" med den store nye målgruppe, der kan blive revaccineret, så også der kan det være, man får brug for sin tålmodige sans.

- Men der er vacciner nok til alle, og der er vaccinetider derude, så hold jer ikke tilbage, siger Brostrøm.

Til sidst kommer her Søren Brostrøms råd til juletiden.