Myndigheder kendte til dødelig bakterie i to år

Tre danskere er døde af svinebakterier, og selvom det første dødsfald skete tilbage i 2012, har myndighederne ikke givet befolkningen besked.

MRSA-bakterien, der ses på billedet her, krævede sit første danske dødsoffer for to år siden. Alligevel har befolkningen først hørt om det nu.

Tirsdag kom det frem, at de tre første dokumenterede dødsfald med svinebakterier som årsag i Danmark skete i 2012 og 2013.

Med andre ord har myndighederne altså kendt til det første dødsfald i knap to år uden at underrette offentligheden.

- Det er meget langsommeligt, og det har den konsekvens, at den nødvendige indsats bliver forsinket, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge ved Odense Universitetshospital og en af Danmarks fremmeste eksperter på området.

Bakteriens dødelighed holdt skjult

Ordet svinebakterie dækker over en type af den multiresistente stafylokokbakterie MRSA.

Bakterien findes i millioner af danske svin, hvor den bliver immun over for mange typer antibiotika, fordi svinene udsættes for store mængder.

Bakterien kan så blive overført til mennesker gennem kontakt med svinene, men også fra menneske til menneske og muligvis også gennem håndtering af kødet fra de inficerede dyr.

Hos de fleste mennesker har den ingen konsekvenser, men hos nogle kan den give lidelser som eksempelvis bylder og i værste tilfælde gå i blodbanen og koste liv, som det altså er sket for tre personer de sidste to år.

- De dødsfald ville vi meget gerne have hørt om tidligere, så vi kunne have sporet os ind på, at vi skal til at være mere vagtsomme. Hidtil har vi ikke haft nogen argumenter for at rejse problemet og det betyder, at vi ikke får igangsat de nødvendige tiltag, siger Hans Jørn Kolmos.

Blev ikke kommunikeret ud

Hos myndighederne er det imidlertid svært at få en forklaring på, hvorfor svinebakteriens dødsofre ikke er kommet frem i lyset før nu.

Overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut siger, at der blev givet besked videre til Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, og ellers er der ikke fundet anledning til at gå til offentligheden, da dødsfaldene ikke blev fundet særligt opsigtsvækkende.

Hos Fødevarestyrelsen meldes det, at sundhedsmyndighederne vil være ansvarlig for at gå ud med det, mens Sundshedsstyrelsen siger, at det generelt ikke er deres opgave at informere offentligheden i en sag som denne.

- Hvis der virkelig ikke bliver givet besked videre, har de siddet på hænderne. Vi har tillid til, at der bliver taget aktion, så det undrer mig, at vi ikke har hørt noget om især det første dødsfald fra 2012, siger Hans Jørn Kolmos.

Kom frem ved et tilfælde

Det er end ikke sikkert, at dødsfaldene ville være kommet frem nu, hvis det ikke var for den omstændighed, at det seneste skete på Hans Jørn Kolmos' eget hospital.

Da han tirsdag offentliggjorde dette, fik han at vide fra Statens Serum Institut, at der var sket to yderligere.

- Vi rapporterer jo til myndighederne med tillid til, at de går videre med den her type vigtige information. For det er vigtigt, at det her kommer frem i offentligheden, siger Hans Jørn Kolmos.