Myndighederne ændrer plan for vaccinationer: Flere grupper må vente længere

Frontpersonale rykkes frem i tidsplanen, mens pårørende må vente tre uger længere på første stik.

Vaccination af borgere over 65 år, som både får personlig pleje og praktisk bistand fra kommunen for en uge siden i Brovst Hallen i Nordjylland. Nu må gruppen vente en uge længere på 2. stik. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Sundhedsmyndighederne justerer nu planen for, hvem der får tilbudt covid-19-vaccinationer hvornår.

Det fremgår af en opdateret vaccinationskalender, som Sundhedsstyrelsen onsdag aften har udsendt.

Ændringerne sker, efter at vaccineproducenten Pfizer og BioNTech har meddelt, at Danmark vil få vacciner i et langsommere tempo end først forventet.

Dermed har de danske myndigheder været nødt til at revurdere planen.

Det betyder, at borgere i plejebolig blandt andet kan forvente, at få både første og andet stik en uge senere end først udmeldt.

Minister holder fast i samlet deadline

Til gengæld er prognosen forbedret for frontpersonale i sundheds-, ældre- samt dele af socialsektoren. De kan forvente at få 1. stik to uger tidligere og 2. stik en uge tidligere.

Onsdag aften holdt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) møde med sundhedsordførerne, hvor den nye vaccinationsplan blev drøftet.

- Vi prioriterer sundhedsfagligt, at dem, der har fået deres første stik, blandt andet vores plejehjemsbeboere, også får det 2. stik. Det kommer så til at betyde, at der er andre borgere, som vil blive vaccineret cirka en uge senere, end vi havde lagt til grund i vores danske vaccineplan, skriver han på Facebook. Han tilføjer samtidigt:

- Mange tak til alle for forståelsen for denne situation. Og til alle: Den her forsinkelse gør, at det er ekstra vigtigt, at vi passer på vores ældre og alle andre i risikogruppen, hvoraf nogle af dem må vente cirka en uge ekstra på vaccinen.

Magnus Heunicke holder dog fast i, at forsinkelsen ikke rykker den samlede deadline for afslutningen af hele vaccinationsudrulningen.

- OBS: Den får ikke betydning for, hvornår vi har færdigvaccineret den danske befolkning, som fortsat er den 27. juni, skriver han.

GRAFIK: Vi har opdateret vores interaktive grafik over, hvornår du kan blive vaccineret med de nye oplysninger. Prøv den her.

Brostrøm: Nogle må væbne sig med tålmodighed

I en pressemeddelelse udtrykker Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ærgrelse.

- Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Men nogle må væbne sig med tålmodighed. Det gælder især dem, der allerede har fået en invitation til vaccination, og som nu kan opleve, at der går nogle uger, før der er nye tider, siger han.

- Lige nu prioriterer vi at tilbyde andet stik til de borgereplejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53, og regionerne gør deres yderste for, at borgere, der allerede har booket tid, kan komme til, siger Søren Brostrøm.

Samtidig meddeler Sundhedsstyrelsen, at man i løbet af februar forventer at kunne indlemme en ny vaccine i programmet. Det er vaccinen fra Astra Zeneca, der efter Pfizer og BionTechs og Modernas vacciner, kan blive den tredje, der godkendes i EU og Danmark.